Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Cotygodniowa wysyłka ofert
zelu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam problem natury algorytmicznej. Piszę aktualnie skrypt, w którym użytkownicy się zapisać do poszczególnych kanałów, a w tych z kolei pojawiają się co jakiś czas systemowe wiadomości. Wiadomości wyświetlają się w sidebarze, ale przy dopisaniu się do kanału można wybrać również opcję wysyłania wiadomości mailem. Dostępne są możliwości wysyłki natychmiastowej, raportu raz w tygodniu, albo brak e-maili. Nie ma problemu z wysyłką natychmiastową i brakiem e-maili. Zaciąłem się jednak przy wysyłce maili raz na tydzień.
Jak wiadomo różni użytkownicy mogą się zapisać do różnych kanałów, a więc każdy dostanie inne wiadomości w swoim mailu. Moje pytanie więc, jak pobrać te dane z bazy? Schemat jest następujący:

user:
- id
- email

channel
- id
- name

- title
- content
- channel_id

channel_user:
- id
- channel_id
- user_id

Można oczywiście pobrać najpierw użytkowników, a później dla każdego usera w pętli for pobrać odpowiednie wiadomości. Nie chciałbym jednak robić tego w ten sposób. Macie może jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam
Marcin
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zelu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W channels_users wszystko jest ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) User dopisuje się do kanału a nie do wiadomości. W każdym kanale są różne wiadomości. Więc nie da się tak łatwo pobrać jednym zapytaniem wszystkich wiadomości, które powinien dostać user. Tym bardziej, że każdy user może się zapisać do różnych kanałów, a więc i dostanie inne wiadomości w mailu.

To tak jak np zapisujesz się do jakiegoś jobalerta. Każdy user może zażyczyć sobie oferty pracy z innych działów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 11:13