![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczynam z OOP i napisałem prostą klasę walidującą dla małych formularzy, napiszcie co można poprawić, miałem ją zaopatrzyć w MVC i prezentować błędy widokiem ale to już na kiedy indziej.
Ten post edytował MateuszS 21.04.2010, 17:23:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No nie przesadzajmy, podstawy pewne mam Tego negować nie będę, ale jeżeli nie znasz elementów języka (interfejsy, klasy abstrakcyjne, przestrzenie nazw, Type Hinting (nie wiem jaka można by to po polsku nazwać) itp) nie wspominając o podstawowych paradygmatach obiektówki (abstrakcja bytów, polimorfizm, hermetyzacja itp.) to ciężko jest mówić o tym, że ma się opanowane podstawowe założenia programowania obiektowego.Zacznij od manuala - przebrnij przez paskudnych kilkanaście stron teorii - potem polecałbym poczytać nieco artykułów dotyczących OOP (nie koniecznie nastawionego na PHP, gdyż te idee są wspólne dla wszystkich języków obiektowych). Czasami dobrze też zacząć pisanie od końca czyli od interfejsu (chodzi tutaj o to w jaki sposób będziesz danego narzędzia używać (czyli to co jest w liniach 192 - 199 mojego kodu)). Tworzysz sobie jak najbardziej skomplikowane przykłady użycia danego narzędzia, a dopiero potem bierzesz się za implementację. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:19 |