![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mysle jak dobrze zorganizowac pobieranie wielu danych. Moze pytanie nie nalezy do najbardziej wymagajacych, jednak zastanawiam sie ktory sposob jest szybszy i latwiejszy w pozniejszym renderowaniu na stronie. Zalezy mi na jakosci programu i kodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Podaje przyklad mamy liste sond, kazda ma po kilka pytan. Jak najlepiej pobrac dane z bazy ? 1. Pierwsze co sie nasuwa to zeby pobrac najpierw same sondy, a pozniej w osobnym zapytaniu odpowiedzi do kazdej znich umiescic w innej tabeli. Jest to rozwiazanie ktore do tej pory stosowalem, jednak nie jestem pewien czy jest najlepsze. 2. Pobierac wszystko jednym zapytaniem uzywajac LEFT JOIN, wtedy nie mamy dwoch zapytan tylko jedno. Niestety robi sie powtarzanie danych samej sondy, no i pozniej trzeba sie troche nakombinowac przy odpowiednim wyswietleniu. Ktorego sposobu uzywacie ? Macie jakis za i przeciw ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A moze ktos obral inny sposob. Dzieki za informacje i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzieki o to mi chodzilo.
Temat jak dla mnie wyczerpany (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pozdrawiam Hmmm a jednak jest jeszcze jeden wazny szegol (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mianowicie stosujac ta metode jak zrobic stronnicowanie ? Przeciez stosujac LIMIT nie bede mial limitu sond tylko samych odpowiedzi, a to jest nie dopuszczalne. Stronnicowanie po stronie php odpada juz calkowicie, no bo za duze obciazenia, zeby pobierac cala baze za jednym zamachem. Oczywiscie mozna pobierac limitem, ale tylko jesli by byla rowna ilosc odpowiedzi dla kazdej sondy, wtedy problem by zniknal bo by mozna bylo pomnozyc ilosc sond razy ilosc odpowiedzi. No ale niestety tak nie jest jak sobie z tym radzisz nospor ? Pozdrawiam Ten post edytował quality 23.04.2010, 08:01:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 19:49 |