![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczynam z OOP i napisałem prostą klasę walidującą dla małych formularzy, napiszcie co można poprawić, miałem ją zaopatrzyć w MVC i prezentować błędy widokiem ale to już na kiedy indziej.
Ten post edytował MateuszS 21.04.2010, 17:23:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No ja przecież napisałem skrypt który ma za zadanie walidować dane z formularza, myślałem że twój też to robi Jeżeli mu rozkażesz to i to będzie Ci robić tylko dlaczego miałby z automatu blokować elementy HTMLa w tych polach? Że niby nie mogę w treści wątku wpisać <p> to akapit w HTMLu? Takimi rzeczami jak wyświetlanie wprowadzonych przez użytkowników danych (by uniemożliwić wstawienie własnego kodu HTML itp.) też trzeba się zająć - ale to nie jest robota dla walidatora.Cytat Nie no wiesz, logiczne że najpierw teoria, ale w mojej książce są zaledwie 2 strony o interfejsach No na dobrą sprawę to o interfejsach nie ma się co wiele rozpisywać. Nie jest to jakaś skomplikowana część języka.Cytat i brak jakichkolwiek przykładów praktycznego zastosowania No to to co Ci podałem możesz potraktować jako konkretny przykład zastosowania interfejsów - metoda \Crozin\Validation\Validator::addValidator() wymaga by drugi parametr był obiektem implementującym interfejs \Crozin\Validation\Validatable. Wymaga tego ponieważ później wykonywane są operacje na tych walidatorach (a dokładnie to wywoływanie metody isValid()). Dzięki temu mamy pewność, że to co przekazujemy jako walidator jest ów walidatorem, albo przynajmniej potrafi się zachowywać jak takowy.Cytat Wiele osób radzi żebym zajął się jakimś frameworkiem, ale co mi po frameworku jak wg was nie umiem napisać najprostrzej rzeczy w OOP Również uważam, że branie się za FW w momencie gdy nie zna się nawet elementów języka jest głupotą.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 23:29 |