![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczynam z OOP i napisałem prostą klasę walidującą dla małych formularzy, napiszcie co można poprawić, miałem ją zaopatrzyć w MVC i prezentować błędy widokiem ale to już na kiedy indziej.
Ten post edytował MateuszS 21.04.2010, 17:23:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego ten kod się do niczego nie nadaje?
1) Powiedzmy, że mamy pole "treść" w dwóch formularzach: edycji sygnaturki oraz tworzenia nowego wpisu do np. bloga. Chcę by pole "treść" w sygnaturce miało pomiędzy 10, a 255 znaków oraz by nie można było podać w nim żadnego adresu URL. Natomiast "treść" w formularzu nowego wpisu ma mieć długość co najmniej 50 znaków. W tym momencie to "narzędzie" poległo (czyt.: to w jaki sposób co sprawdzać nie powinno być zawarte w klasie). 2) Powiedzmy, że ponownie mam dwa pola "treść". Chcę by treść komunikatu w przypadku gdy podano za mało znaków w formularzu edycji sygnaturki była następująca: "ABC Sygnaturka musi mieć co najmniej 10 znaków", a w formularzu dodania nowego wpisu: "DEF +50 znaków proszę." Ponownie Twój kod się nie spisuje (czyt.: treści komunikatów również poza klasą lub możliwość ich dowolnej modyfikacji) 3) Chcę dodać sobie nowy walidator - np. sprawdzający czy nr NIP jest poprawny. Muszę przebudowywać pół klasy? (czyt.: walidatory powinny być osobnymi obiektami implementującymi jakiś interfejs) To tak na początek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:03 |