![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam pytanko bo niestety nie mam mozliwosci w obecnej chwili sprawdzic a w google nie znalazlem za wiele :/ mam 2 tabelki a i b na tabeli a zalozony trigger dzialajacy after insert i dodajacy dane do tabeli b pytanko 1. mysql insert id zwroci nam nam ktore id? wsadzone do tabeli a czy wsadzone przez trigger do tabeli b? pytanko 2. czy wynik zwrocenego id bedzie taki sam jak zapytanie insert bedzie w transakcji? pytanko 3. jakie bedzie id jesli trigger bedzie before insert? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod CREATE TABLE `test`.`blawat1` (
`ID` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `c1` INTEGER UNSIGNED NOT NULL, PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE = InnoDB; CREATE TABLE `test`.`blawat2` ( `ID` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `c1` INTEGER UNSIGNED NOT NULL, PRIMARY KEY (`ID`) ) AUTO_INCREMENT=100 ENGINE = InnoDB; DELIMITER || CREATE TRIGGER blawat1_ai AFTER INSERT ON blawat1 FOR EACH ROW BEGIN INSERT INTO blawat2(c1) VALUES (NEW.c1); END|| INSERT INTO blawat1(c1) VALUES (1); SELECT LAST_INSERT_ID(); > 1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 02:39 |