![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam robię sobie skrypt który z xml'a będzie wygrzebywał mi informacje do którego użyłem funkcji foreach, tak żeby mi wyciągał je w rządku jeden pod drugim. Niestety zapętla się tylko pierwszy parametr $rxn;. Mało sę znam na php i próbowałem sobie to trochę uprościć robiąc to w ten sposób, ale nie bardzo mi to wychodzi. Może zaiast foreach uży czegoś innego?
próbowałem nawet zrobić więcej foreachów (poniżej pokazuję tylko 3) i wkłądać w nie te zmienne po kolei, ale też nic nie działa
PS 1: kiedyś w cmsie phpfusion jak przy znaku " nie dodawałem ukośnka \ (czyli \") to mi wyskakiwał błąd, a tutaj wszystko działa? PS 2: w wypadku powyżej jak definiuje w css clasę class="rnazwa" w zewnętrznym pliku css i tam justuje text do lewej, to nie justuje mi go na stronie, a jak zrobię style="text-align: left;" bezpośrednio przy danym elemencie to wszystko działa? Czy PHP może coś knocić, ale raczej wnioskuje że to moja nieznajomość PHP? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję Psychopath za print_r pomocna rzecz której nie znałem, chociaż już przed przystąpieniem do operacji na tym xmlu rozpisałem sobie go na kartce, czyli tak jak Ty to robiłeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest to cholernie duży xml bo ma aż 51mb i sporo wpisów, ale wypadło mi się uczyć na tym a nie innym!
Skróconą wersję postaram się przedstawić w ten sposób poniżej. Te małpki to dane które próbuję wyciągnąć w pętlach foreach, ale chyba coś przekombinowałem. Żeby zrobić wiele foreach które będą wyrzucać wyniki jeden pod drugim powinienem zrobić coś a'la? 1. forech { foreach{$} foreach{$} foreach{$}} czy bardziej każdy forach z osobna 2. foreach{$} foreach{$} foreach{$} - to próbowałem i cały czas samą funkcję mi w jednej lini wyrzucało w kółko zamiast kod html czy też tak jak próbowałem, czyli porobiłem zmienne i zrobiłem jedno foreach z kilkoma zmiennymi 3. foreach {$ $ $ $}
W razie jak by miało pomóc poniżej zamieszczam link do skróconego pliku xml do tylko 3 całych rekordów z wszystkimi danymi baza.xml //EDYTOWANO 25.04.2010!!!!!
Prosta tabela (która jest częścią innej tabeli) ma wyrzucać w 1-wszym TD $1 i w 2-gim TD $2, wyrzuca mi $1 wielokrotenie ale po razie na TD tak jak powinno być, a $2 wilokrotnie w TD. Zapewne to dlatego, że zapętliłem foreach w forachu. Jak zrobić aby i to i to wyrzucało po razie? screen w gifie (IMG:http://czestochova.pl/plik.gif) Szukałem i próbowałem kilka przykładów z PHP manual - foreach ale żadnym nie trafiłem... czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć który sposób byłby właściwym w moim wypadku? PS, czy są jakieś książki wyczerpujące temat jednej funkcji z przykładami np "foreach" jak na manual PHP (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Zamierzam kupić książkę, ale z reguły jak oglądałem treść to były powierzchowni opisywane i po jednym przykładzie. Ten post edytował adek- 25.04.2010, 11:24:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:50 |