![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Szukam skryptu(lecz chyba takiego nie ma(ale co tam)).
Szukam czegoś takiego. Mam zrobione konta użytkowników np. 10. I każde konto ma tam swój login i hasło. I chodzi mi o to ,że np. ja rozsyłam pasy kont do ludzi. I np. wyśle takie pasy do pana X on wejdzie na strone i sie zaloguje na swojego użytkownika np. (zbychu1). Po zalogowaniu będzie mógł tylko zedytować artykuł nr.1. i nic więcej. Później będę chciał wysłać pasy do drugiego konta panu y. I też wyśle ,on się zaloguje tylko że on natomiast będzie mógł ze edytować tylko artykuł nr.2. i nic więcej. Podsumowując chodzi mi o to żeby każdy użytkownik miał do swojego konta przypisany jakiś obszar który tylko on dowolnie może ze edytować. Jeżeli ktoś kuma o co mi wgl. chodzi to prosiłbym o pomoc. Jeśli nie ma takiego skryptu to może jakieś tutki czy coś do stworzenia czegoś podobnego. Z górki thx. Sry za nazwe tematu ale nie wiedziałem jak to nazwać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki "darko" za odpowiedź.
Poczytałem troszkę na ten temat i muszę przyznać naprawdę ciekawe podejście i musi działać. Pytanie tylko czy szybciej nauczę się je obsługiwać czy napisze swój własny. Żart - wybaczcie - szybciej bym się nauczył obsługiwać. A tak na marginesie to w takich momentach zawsze przychodzi pytanie czy używać klas już przez kogoś stworzonych czy pisać swoje. Z jednej strony po co pisać frameworka skoro już go ktoś napisał, a z drugiej przecież nie będę pisał w asemlerze. Wracając do tematu - dzięki za ostatniego posta, bo z racji małego doświadczenia nie miałem pojęcia o istnieniu takich gotowców. Jeśli to możliwe proszę napisz czy sposób rozwiązania jaki wybrałem jest w jakiś sposób gorszy od użycia tego gotowca ( z wyjątkiem tego, że trzeba troszkę kodu wklepać ). Czy może wręcz nawet lepiej, że z racji tego, że jest docelowo pisany do konkretnej architektury może działać bardziej optymalnie (biorąc pod uwagę poprawny kod pisany z głową)(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak na marginesie to w takich momentach zawsze przychodzi pytanie czy używać klas już przez kogoś stworzonych czy pisać swoje. Z jednej strony po co pisać frameworka skoro już go ktoś napisał, a z drugiej przecież nie będę pisał w asemlerze. Jeśli te stworzone klasy są dobrze napisane, sprawdzone i wydajne, to nie ma sensu wynajdywać na nowo koła. Co do pisania własnego frameworka, wręcz uważam, że powinieneś poznać architekturę większości popularnych frameworków i podpatrywać najlepsze rozwiązania być może konkurencji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Może w końcu powstanie jakiś porządny framework łączący w sobie wszystko, co najlepsze z innych frameworków. Poza tym pytasz po co pisać? Jedynie w celach edukacyjnych. Jeśli to możliwe proszę napisz czy sposób rozwiązania jaki wybrałem jest w jakiś sposób gorszy od użycia tego gotowca ( z wyjątkiem tego, że trzeba troszkę kodu wklepać ). Czy może wręcz nawet lepiej, że z racji tego, że jest docelowo pisany do konkretnej architektury może działać bardziej optymalnie (biorąc pod uwagę poprawny kod pisany z głową)(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Byłoby to możliwe, gdybym miał chwilę wolnego czasu i dostęp do Twojego kodu. Generalnie - z tego, co napisałeś - wynika, że nie znalazłeś jeszcze optymalnego rozwiązania. Poza tym piszesz o funkcjach, czyżbyś nie używał klas? Myślę, że komponent Zend_Acl można śmiało dostosować do nowych projektów. Jest to dobrze zaprojektowana klasa współpracująca z kilkoma mniejszymi klasami (np. Zand_Acl_Role, Zend_Acl_Resource). Logika zarządzania dostępem określonych ról do zasobów nie przysparza większych problemów. Dodam też, że role są dziedziczone, także można dowolnie układać hierarchię ról (przestrzegając reguł dziedziczenia uprawnień). Osobiście korzystam w większych projektach z Zend_Acl w dwóch wariantach - "listy dostępu" przechowuję w bazie danych lub pliku, dodatkowo wszystko jest powiązane z Zend_Navigation (menu generowane jest dynamicznie na podstawie danych z pliku xml). Są też inne mechanizmy, np. filtry (Java + Tomcat). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za sporą odpowiedź.
Co do pisania frameworka to zdecydowanie robię to w celach edukacyjnych. Raczej nigdy nie powstanie z tego komercyjny projekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Co do funkcji i klas to: korzystam z klas a nazewnictwo mam jeszcze nie do końca wprawione. Przeraża mnie trochę fakt ile jeszcze muszę poświęcić czasu by sprawnie tworzyć rzeczy o których piszemy. Z początku cieszyłem się, że poznałem php na tyle by móc nim się sprawnie posługiwać. I wszystko było by fajnie gdyby nie to, że za co się nie wezmę to się okazuje że jest już rozwiązanie i jedyne co trzeba to nauczyć się obsługi danej biblioteki. I znowu nic nie piszesz tylko walczysz z kolejną biblioteką (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ok już nie piszę tekstów nie przydatnych nikomu. Jeszcze raz dzięki. Myślę, że zrobię tak, że dokończę tego frameworka zupełnie ręcznie (fakt fektem, że co jakiś czas muszę się cofnąć i zmieniać niemal całe podejście bo nagle przychodzi do głowy, że można by to lepiej zrobić ), a potem zobaczę co można by poprawić i wtedy będę porównywał takie gotowce o których piszesz. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Co do kodu to szkoda czasu na analizy - tu jestem przekonany, że to co napisałem działa przynajmniej podobnie do wspomnianego przez Ciebie rozwiązania, tylko że nie ma tu mowy o żadnej uniwersalności. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dzięki i pozdrawiam. No cóż - po kilku godzinach spędzonych nad tworzeniem własnego systemu kontroli dostępu muszę stwierdzić jedno. Zend_Acl zdecydowanie to jest to co trzeba by użyć w przypadku rozbudowanych systemów z kontrolą dostępu. Co bym nie kombinował ze swoim projektem to w końcu przy rozbudowanym serwisie wychodzi podejście podobne do zend_Acl . Dla prostej kontroli można się pobawić z własną małą klasą, ale duże projekty z kilkoma grupami użytkowników i to jeszcze z możliwością pracy na wspólnych zasobach. Szkoda czasu na pisanie samemu tym bardziej, że pewnie by mi się nie udało uzyskać takiej wydajności. Przekonałem się do gotowca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jeszcze raz dzięki za rade. Ps. Muszę się nauczyć korzystać z rzeczy które już zostały wynalezione (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ten post edytował bartoland 17.04.2010, 02:54:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 04:45 |