Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Klient FTP oparty na Socketach
k0b3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chciałbym zaczerpnąć trochę opinii.
Mam stworzyć aplikację do komunikacji i wymiany plików między klientem, a serwerem przez port FTP z interfacem w przeglądarce WWW
Wiem, że php ma w sobie odpowiednie mechanizmy i funkcję w związku z wymianą CLient->FTP, jednak muszę oprzeć się na Socketach.

Metody Połączenia, utrzymywania połączenia (listen), rozłączania i wiele innych obsługują sockety, jednak jak to ma się do listowania katalogów? Czy za pomocą socketów mogę usuwać lub uploadować pliki. Czy taka wymiana jest bezpieczna?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Ma ktoś coś co by mogło się mi przydać? Od czego zaczyć, aby wymyśleć to wszystko na nowo? I czy ma to sens w aplikacji, która ma być wykorzystana nie tylko w formie zaliczenia>

No jak prowadzący się uczepił, to cóż...

Cytat
Rozumiem, że mechanizmy o których wspomniałem, np: http://pl.php.net/manual/pl/ftp.examples-basic.php wywodzą i opierają się na Socketach?

Noż a FTP nie jest połączeniem TCP? :/ Człowieku, to podstawy sieci.

Co się może przydać? Na pewno specyfikacja protokołu, reszta, to otwarcie uchwytu przez którąś z funkcji (prawie na pewno wystarczy fsockopen + funkcje do manipulacji plikami, zakładając że użyjesz trybu pasywnego) i odpowiednie wklepywanie komend protokołu.

FTP jest dość prosty w realizacji, to są tylko komendy tekstowe, wszystko w RFC opisane.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:16