![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zaczerpnąć trochę opinii. Mam stworzyć aplikację do komunikacji i wymiany plików między klientem, a serwerem przez port FTP z interfacem w przeglądarce WWW Wiem, że php ma w sobie odpowiednie mechanizmy i funkcję w związku z wymianą CLient->FTP, jednak muszę oprzeć się na Socketach. Metody Połączenia, utrzymywania połączenia (listen), rozłączania i wiele innych obsługują sockety, jednak jak to ma się do listowania katalogów? Czy za pomocą socketów mogę usuwać lub uploadować pliki. Czy taka wymiana jest bezpieczna? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Ma ktoś coś co by mogło się mi przydać? Od czego zaczyć, aby wymyśleć to wszystko na nowo? I czy ma to sens w aplikacji, która ma być wykorzystana nie tylko w formie zaliczenia> No jak prowadzący się uczepił, to cóż... Cytat Rozumiem, że mechanizmy o których wspomniałem, np: http://pl.php.net/manual/pl/ftp.examples-basic.php wywodzą i opierają się na Socketach? Noż a FTP nie jest połączeniem TCP? :/ Człowieku, to podstawy sieci. Co się może przydać? Na pewno specyfikacja protokołu, reszta, to otwarcie uchwytu przez którąś z funkcji (prawie na pewno wystarczy fsockopen + funkcje do manipulacji plikami, zakładając że użyjesz trybu pasywnego) i odpowiednie wklepywanie komend protokołu. FTP jest dość prosty w realizacji, to są tylko komendy tekstowe, wszystko w RFC opisane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:16 |