Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jeden duży, a wiele małych plików .js, Co lepsze?
czarek1986

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Zastanawiam się co jest lepsze. Czy lepiej jest includować do strony jeden duży plik javascript ze wszystkimi instrukcjami, czy może lepiej jest je pogrupować na wykonywane funkcje i podzielić na pare plików? Które rozwiązanie jest wydajniejsze, praktyczniejszcze itp?

Mi wydaje się co do praktyczności, że dzielenie na pliki jest dobrym pomysłem bo pozwala uporządkować skrypt, tak jak dzieli się na wiele plików wszelkie duże aplikacje. Może mieć to jednak wady w przypadku wczytywania plików, gdyż jeden wczytujący się bardzo długo, może opóźnić działanie pozostałych skryptów nawet o kilkadziesiąt sekund.

A jak wy myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
melkorm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Najlepszym rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości załączanych plików do jak najmniejszej liczby czyli po jednym pliku JS / CSS.

Ja to zrobiłem tak iż mam w pliku *.ini spis resourców, takich jak jQuery, tinymce, swfuploader, swfobject ... itp. W momencie gdy potrzebuje jakiegoś resource na podstronie wrzucam
  1. $thid->_addViewResource( ); // array / string resourców

Do tego w pliku *.ini mam hierarchie resource'ów - który po którym dziedziczy, czyli jak chce coś skorzystać z jQuery nie muszę się martwić już o załączenie jQuery, robi to za mnie skrypt.

Teraz najważniejsze: gdy ładowane są resourcy do strony tworzony jest plik _cached_md5. (css / js) który zawiera połączone pliki js lub css które wykorzystuję na stronie, na wersji development plki się zawsze tworzą i nie jest dokonywana kompresja pliku (wycinanie białych znaków itp~~), zaś na produkcji pliki są cachowane, oczywiście dla każdej sytuacji (innej kombinacji resourców) jest inny plik, ale zawsze jeden i do tego skompresowany.

Wydaje mi się że jest no najlepsze wyjście niż robienie to ręcznie lub załączania wielu plików, chociaż ciekawi mnie jakie mogą być tego minusy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Edit:
Plusy:
- możliwość posiadania wielu plików js / css, nawe dla każdej podstrony inny tylko to co potrzebujemy - a na stronei zawsze będzie jeden
- łatwość w dorzucaniu nowych plików, zamiast np. dorzucać 10 plików wpisujemy tylko nazwę resource'u jaki chcemy dodać

Minusy:
- kontrolowanie kolejności plików w pliku ini
- gdy brak PHP w wersji 5.3 mniejsza możliwość dodawania plików oddzielnie z wykorzystaniem pliku ini (ustawianie flagi na append powoduje że plik dodaje się normalnie i oddzielnie od tego generowanego)

Ten post edytował melkorm 13.04.2010, 13:25:19
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:46