![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewne pytanie odnośnie wydajności, a mianowicie która z metod jest bardziej wydajna:
a.) includowanie podstron do jednego pliku index.php przykład: index.php?action=podstrona1 index.php?action=podstrona2 index.php?action=podstrona3 b.) include do każdego pliku z osobna przykład: podstrona1.php podstrona2.php podstrona3.php Metoda "a" wydaje się być bardziej wydajna ponieważ wszystkie funkcje są od razu zaimplementowane i nie są za każdym razem przeładowywane, jednak całe obciążenie przechodzi na jeden plik, nie jak w przypadku metody "b". Nie jestem w tym za bardzo zorientowany. Jakie macie zdanie na ten temat? Proszę o jaką kolwiek odpowiedz. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował k00sl 11.04.2010, 10:08:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no strony rozkłada się na kilka plików dla zwiększenia wydajności i własnej wygody, ten kod który się dużo razy powtarza dajesz do pliku inkludowanego, np. header, footer, najczęściej używane funkcje, wydaje mi się że trochę źle to rozumujesz to że posiekasz duży plik na 5 kawałków to nie znaczy że 5 razy zmniejszysz obciążenie, w ręcz przeciwnie otwieranie i pobieranie treści z 5 plików będzie raczej mniej wydajne niż pobranie takiej samej ilości kodu z jednego pliku
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 14:31 |