![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Dawno dawno tematu... czytałem książkę o JS w której zawarty był rozdział o preloadingu obrazków. Chciałem z pamięci wykonać port tego skryptu na jQuery, ale zdaje się że coś spietruszyłem. Jak najadę na przycisk od prawej bądź lewej strony to obrazek się podmienia, a potem znika. Zależy to też od szybkości z jaką najadę na owy link i z niego wyjdę.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh oferma ze mnie. Zorientowałem się o co ci chodzi po pierwszym akapicie. I oczywiście zaczęło działać.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące stricte jQuery. Jak w obiekcie wyselekcjonowanym za pomocą jQuery przechować informację? np. Jeśli bym chciał opatulić link w jQuery $($link) to jak mam do niego przypisać zmienne overImage i outImage, żebym mógł się do nich odwołać w handlerze zdarzeń onmouseover i onmouseout?
Ten post edytował starach 6.04.2010, 17:52:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh oferma ze mnie. Zorientowałem się o co ci chodzi po pierwszym akapicie. I oczywiście zaczęło działać. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące stricte jQuery. Jak w obiekcie wyselekcjonowanym za pomocą jQuery przechować informację? np. Jeśli bym chciał opatulić link w jQuery $($link) to jak mam do niego przypisać zmienne overImage i outImage, żebym mógł się do nich odwołać w handlerze zdarzeń onmouseover i onmouseout? heh (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - odpowiedź stricte jQuery padła powyżej ale... to jest JS i chyba warto dalej przeczytać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) js jest mimowolnie silnie obiektowy - nawet zwykła funkcja potrafi być obiektem - nie sorki - zapędzam się ;p.. gdy przypisujesz anonimową funkcję do danego zdarzenia to suma sumarum ta funkcja jest zawsze inna - jak to można wykorzystać(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) przypisując te zdarzenia w pętli tylko raz musisz pamiętać indeks zapisanej zmiennej (źródła/ścieżki w zmiennej) z over bądź out i przypisując zdarzenie robisz np. tak:
albo jeszcze inaczej (skoro i tak za każdym razem przypisujesz nową funkcje ;p) możesz trzymać referencję do obrazków w jakiejś tablicy i:
idąc dalej mały przykład gdzie nie musisz pamiętać w ogóle referencji do zmiennych - trochę przykład niby pod wyciek pamięci ale skoro to raz wykonasz w konstruktorze tego handlera to to Ci nie grozi (a żeby był gdzieś uchwyt do tych obiektów to też w tablicy możesz pamietać - tylko daję przykład że wszystkim zmiennym możesz przypisać null) - takie coś se na szybko po treningu napisałem i hula (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) [jak pisałem na szybko to darowałem se preload - choć to jedna linijka ;p]:
PS. skoro korzystasz z jQuery to używaj mouseenter a nie over gdyż over tutaj może Ci się wykonać 2 razy choć tego nie zauważysz - czyli enter na to jest optymalniejszy - podobnie z leave i out... idąc dalej to użyj tego hover gdyż to połączenie mouseenter i leave (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 23:24 |