![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Dawno dawno tematu... czytałem książkę o JS w której zawarty był rozdział o preloadingu obrazków. Chciałem z pamięci wykonać port tego skryptu na jQuery, ale zdaje się że coś spietruszyłem. Jak najadę na przycisk od prawej bądź lewej strony to obrazek się podmienia, a potem znika. Zależy to też od szybkości z jaką najadę na owy link i z niego wyjdę.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jako, że jQuery nie używam oraz nie dałeś przykładu live to nie musisz czytać bo to może się okazać "bzdurą"
pierwsze napiszę gdzie mi się wydaje, że to się może sypać - zważywszy na to, iż napisałeś o szybkości najazdu myszką na element... i dalej korzystasz z metody .replaceWith do podmiany obiektu w drzewie DOM - gdzie to też z tego obiektu który podmieniasz przechowujesz informację także... w ogóle to takie pytanie po co podmieniasz ten element?? - czemu nie skorzystasz ze standardowej podmiany źródła z obiektu image (przykład)(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (i to też raczej będzie jednym z rozwiązań)... lub informację przechowuj w samym linku (choć to nie do końca - może opiszę co się wg. mnie tam dzieje)... w css nie ostylowałeś wielkości/rozmiaru linków, więc podczas podmieniania elementu w pierw następuje usunięcie starego (link się "kurczy" gdyż chwilę nie ma treści) po czym wstawiasz obrazek, jednak zanim wstawisz obrazek myszką możesz znaleść się poza pustym linkiem (.mouseleave) i od razu wykonujesz drugą metodę z hover'a (i tu raz zdążysz podmienić obrazek na nowy i będzie informacja co i jak i wróci na stary, a i może się zdarzyć, że z nowym nie zdążysz i błąd będzie na leave bądź enter jeśli ten link będzie "skakał")... idąc dalej analogiczną sytuację możesz mieć przy bardzo szybkim przesunięciu myszki nad linkiem - spróbujesz wykonać drugą akcję podczas gdy jeszcze tam nie zostanie wczytany element obrazka... w skrócie - podmieniaj .src obrazka lub określ rozmiar linku i informacje dodatkowe przechowuj w tym linku a nie w obrazku (i nie bierz za pewnik, że tam będzie element obrazka, że zdążysz go wstawić)... Ten post edytował zegarek84 6.04.2010, 14:39:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:51 |