![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem poczatkujacy i prosze o pomoc a mianowicie:
Chcialbym dodac na jedna z podstron html skrypt, dzieki ktoremu kazdemu uzytkownikowi, ktory otworzy ta podstrone wylosowywane sa losowe 3 litery(A-Z) i czas przesuniety dokladnie o 50 minut do przodu. Przyklad: Zarejestrowany uzytkownik Jan Kowalski wlacza ta podstrone o godzinie 20.03.11 i widzi kod i czas :"Twoj kod to ERE czas do 20:53:11 dnia 04.04.2010 r" Ten kod i czas przy kazdym wyswietleniu powinien sie zapisac. Np.Jan Kowalski kod ERE czas do 20:53:11 dnia 04.04.2010 r Pozniej otwiera ta sama podstrone np. Jan Nowak i wylosowuje kod (np.ABC czas do 21:13:11 04.04.2010 r). Ten kod rowniez powinien sie zapisac. Potem po dluzszym czasie chcialbym widziec ich wylosowane litery i czas przesuniety o 50 min czyli: Jan Kowalski kod ERE czas do 20:53:11 dnia 04.04.2010 r Jan Nowak kod ABC czas do 21:13:11 dnia 04.04.2010 r itd... Mam podobny skrypt napisany w php, ale brakuje tutaj: 1-nie wiem jak przesunac czas o 50 min do przodu 2-nie pokazuje pelnej daty 3-nie wiem jak to wstawic na podstrone html <?php $nazwa = $_SESSION['nazwa']; // nazwa zarejestrowanego użytkownika $litery = str_split('ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ'); $tekst = ''; for($i=0; $i<3; $i++) $tekst .= $litery[array_rand($litery)]; $data = date('H:i:s'); echo '<p>Kod '.$tekst.' <br /> Godzina: '.$data.'</p>'; $fp = fopen('plik.txt', 'a'); fwrite($fp, $nazwa.' kod '.$tekst.' czas wyswietlenia '.$data."\n"); fclose($fp); ?> Prosze Was o pomoc!. Ten post edytował haifetz 5.04.2010, 08:46:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1-nie wiem jak przesunac czas o 50 min do przodu http://www.w3schools.com/php/php_date.asp http://www.w3schools.com/php/php_ref_date.asp 2-nie pokazuje pelnej daty http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Data_i_czas CODE echo date('d-m Y ')."rok"; Lista znaczników d - Dzień miesiąca, 2 cyfry z wiodącymi zerami D - Tekstowy opis angielskiej nazwy dnia, trzy litery j - Dzień miesiąca bez zer wiodących l (mała litera 'L') - Pełen angielski opis dnia tygodnia N - Liczbowa forma dnia tygodnia, zgodna z normą ISO-8601 (dodana w PHP 5.1.0) S - Angielski przyrostek porządkowy dla dnia miesiąca, 2 litery w - Liczbowa forma dnia tygodnia z - Dzień roku (Zaczynając od 0) W - Numer tygodnia w roku, zgodny z normą ISO-8601, Tygodnie rozpoczynają Poniedziałki (dostępne od PHP 4.1.0) F - Pełen angielski opis, dnia miesiąca, taki jak January czy March m - Liczbowa forma miesiąca, z zerami wiodącymi M - Krótki, angielski opis miesiąca, trzy litery n - Liczbowa forma miesiąca, bez zer wiodących t - Ilość dni w danym miesiącu L - Informacja o tym, czy rok jest przestępnym o - Numer roku, zgodny z normą ISO-8601. Zwraca to taką samą wartość jak Y, z takim wyjątkiem, że numer tygodnia ISO (W) należy do poprzedniego lub następnego roku, niż rok użyty w tym miejscu. (dodane w PHP 5.1.0) Y - Pełna liczbowa forma roku, 4 cyfry y - Dwie cyfry reprezentujące rok a - Pora dnia - dwie małe litery (przed/po południu) (ang. Ante/Post meridiem) A - Pora dnia - dwie duże litery (przed/po południu) (ang. Ante/Post meridiem) g - Godzina, w formacie 12-godzinnym, bez zer wiodących G - Godzina, w formacie 24-godzinnym, bez zer wiodących h - Godzina, w formacie 12-godzinnym, z zerami wiodącymi H - Godzina, w formacie 24-godzinnym, z zerami wiodącymi i - Minuty z zerami wiodącymi s - Sekundy, z zerami wiodącymi e - Identyfikator strefy czasowej (dodano w PHP 5.1.0) I (duże i) - Informacja o tym, czy czas jest letni O - Różnica z czasem Greenwich (GMT) w godzinach P - Różnica z czasem Greenwich (GMT) z dwukropkiem pomiędzy godzinami i minutami (dodano w PHP 5.1.3) T - Skrót dla strefy czasowej Z - Różnica dla strefy czasowej w sekundach. Wyrównanie to jest zawsze ujemne dla stref położonych na zachód od południka 0, oraz dodatnie dla tych leżących na wschód od niego. c - Data w standardzie ISO 8601 (dodana w PHP 5) r - Data sformatowana zgodnie z RFC 2822 U - Sekundy liczone od ery UNIX-a (1 stycznia 1970 00:00:00 czasu Greenwich - GMT) 3-nie wiem jak to wstawic na podstrone html Możesz zmienić rozszerzenie do PHP i wtedy wyświetlić przez echo, albo przekazać to do zmiennej javascriptu i wtedy wkleić to dynamicznie na Twoją stronę. Ten post edytował Kszyhuu 5.04.2010, 09:42:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:58 |