![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
znam już nawet nieźle PHP i chciałem stworzyć swoją prawdziwą stronę, a może CMSa, na którym zbudowałbym moją witrynę. Postanowiłem odpuścić sobie pliki z treściami stron i wszystko oprzeć na bazie danych. Czytając nieco o czymś takim jak jądro aplikacji doszedłem do wniosku... że w ogóle tego nie rozumiem. Znaczy rozumiem tylko teorię - czyli że jest to taki najważniejszy element aplikacji, na nim się wszystko opiera, przez nie się wszystko uruchamia itd... natomiast moduły to takie małe dodatki, które wzbogacają funkcjonalność strony o ciekawe dodatki. I to wszystko. Powiem szczerze, że często z analizą nowych rozwiązań jest tak, że nie mam do nich przykładów i bardzo szybko się gubię. Czy mógłby mi ktoś pokazać swoje przykładowe rozwiązanie? (1) Chciałem też dojść co jest elementem jądra, a co tylko modułem. Jak dojdzie do tego MVC to już w ogóle się gubię. Oczywiście moja pozycja w tej wypowiedzi wygląda na bardzo nieobeznaną - aż się prosi żeby odpisać, żeby sobie popatrzeć w googlach (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednakże ja już patrzyłem np. na temat Jak pisać jądro - i znalazłem tam np. wzmiankę o DB co w MVC jest chyba klasyfikowane jako element Modelu i Smarty, czy jakiś inny system szablonowy co jest Widokiem, więc tak jakby się mieszało. Czy dobrze rozumiem, że albo się robi MVC albo jądro + moduły? (2) I ostatnie pytanie: Kiedy opłaca się pisać aplikację w ten sposób (jądro + moduły)? (3) Stawiałem numerki przy pytaniach, aby ktoś, kto chciałby mi odpowiedzieć wiedział o co tak naprawdę mi chodzi. Pozdrawiam Asmox |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, czyli w jądrze mieści się wszystko co jest potrzebne do wyświetlenia strony. Ale nie rozumiem jak napisać do tego ładowarkę modułów.
Na przykład bardzo popularne newsy. To nie wiem jak by to można zrobić.
Gdy ktoś wpisze www.abc.pl?c=news (z .htaccess miało by wyglądać tak: www.abc.pl/news) to po prostu załaduje kontroler newsów i na tym kończy się rola jądra, jeśli można by to nazwać czymś takim. Czy jądro mogłoby spełniać jeszcze jakieś zadanie? Bo jak na razie wygląda to po prostu na frontcontroller i to wszystko. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:50 |