![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam pewien problem z połączeniem do dwóch różnych baz w jednym skrypcie. Posiadam dwie bazy mysql: 1sza jest na potrzeby portalu, a druga jest na potrzeby forum. Na portalu chciałbym wyświetlać 5 ostatnich tematów z forum, które pobieram za pomocą mysql_fetch_array właśnie z tej drugiej bazy (forum). Sam skrypt do wyciągania ostatnich tematów działa doskonale.
Problem pojawia się dopiero po zaincludowaniu pliku w skrypcie portalu (portal zbudowany przy uzyciu php/mysql/smarty) w nagłówku wywala coś takiego: Cytat Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\wamp\www\portal\class\x.db.class.php on line 100 To pewnie przez to, że includuje plik, który także łączy się z kompletnie inną bazą danych. Oto kod pliku, który includuje:
Proszę o pomoc i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź. Bazy znajdują się na tym samym serwerze, jednak niestety dane dostępowe są różne i tak już musi pozostać. Zastosowałem się do Twojej rady. Zapytania odpowiedzialne za pobranie ostatnich tematów zostały skierowane do odpowiedniego id połączenia. Jednak całego szkieletu portalu nie ruszałem gdyż jest tam po prostu za dużo różnych połączeń. Na tą chwilę kod wygląda tak:
I niestety w dalszym ciągu u góry wywala: Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\wamp\www\portal\class\x.db.class.php on line 100 Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\wamp\www\portal\class\x.db.class.php on line 100 Pomyślałem, że może pomoże zamknięcie tego połączenia zaraz po wyświetleniu tematów w ten sposób: Jednak błąd u góry w dalszym ciągu jest widoczny + po wyświetleniu tematów pojawił się nowy: Cytat Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\wamp\www\portal\tematy.php on line 11 Co zrobić z tym fantem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 06:28 |