![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey, chcę w najbliższym czasie kupić sobie laptopa, wiem że na necie jest tematów z doradzaniem, ale jak wiadomo technologia rozwija się szybko i porady z <=2008 roku mnie nie interesują ;]
Szukam lapa który ma ładny design, do 2500zł i pociągnie większość najnowszych gier, byle się nie cięły, znalazłem http://allegro.pl/item977384544_hp_pavilio...i_4650_1gb.html Co możecie mi o tym laptopie powiedzieć, może ma ktoś z was taki? Ewentualnie jakiś inny. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja opiszę swoje doświadczenia drobne. Matryca - mat: błyszcząca jak wspomniano może i fajnie wygląda, ale jest niepraktyczna. Za duże refleksy, źle usiądziesz to źle widzisz (Toshiba choćby i jej glass ). jeśli lecisz na komponenty to zastanów się nad non-brand, ale lojalnie ostrzegam, że mam taki jeden obecnie i bloo słyszał jak go sklinam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ze sterownikami przy zmianie systemu mogą być duże problemy by znaleźć pasujące. Ja na takim postawiłem linuxa i mam cuda (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nietypowy układ klawiatury sprawia, że nie mogę uzyskać znaku \ z klawiatury, bo żaden nie pasuje do niego. Podłączenie słuchawek do gniazda skutkuje tym, że dźwięk jest i w słuchawkach i w głośnikach laptopa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Kilka pomniejszych "features" zresztą też by się wtedy znalazło na owym OpenSuse (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A parametry ma fajne bo i bloo je widział kiedyś na IRC, tyle że lap się grzeje mocno ze względu na grafę i nieraz "znikałem" z sieci bo zadziałało zabezpieczenie przeciwdziałające spaleniu komponentów. Mimo podkładki chłodzącej jaką posiadam. Latem takie zwisy były nagminne. Co do Acera nie mam kompletnie zastrzeżeń. Co prawda miałem na intelowskim GMA950, ale wiele tytułów działało, choć na minimalnych ustawieniach grafiki w nich (rozdzielczość z reguły nie była minimalna już bo 1024x768 lub wyższe). Był przy tym cichy, ale nie licz, że coś co ma dedykowaną grafikę takie będzie. Im więcej wentyli wewnątrz obudowy tym komfort pracy mniejszy. Zresztą nie wyobrażam sobie chłodzenia wodą w lapie. To po prostu nieefektywne i chłodzenie musiało by być wyprowadzone na zewnątrz obudowy by być faktycznie skuteczne. Chłodzenie takie wymaga bowiem miejsca na odprowadzenie ciepła z płynu chłodzącego. Tego malutkie obudowy laptopów, z upchanymi gdzie się da podzespołami, nie zapewniają. Musiała by albo mocno wzrosnąć wielkość obudowy, albo część chłodzenia byłaby podłączana zewnętrznie.
Szczerze mówiąc to nie warto szaleć z najlepszymi komponentami od razu. Różnica między prockami T5xxx a T7xxx czy wyższymi często jest i tak niezauważalna podczas pracy a cena już jak najbardziej. Warto jednak zwrócić już uwagę na to jaki numerek wewnątrz serii wybraliśmy. Te bowiem różnią się mocno prędkościami FSB. Nieraz porównując je stwierdzałem, że lepiej jeśli mam wyższą prędkość magistrali ale ciut wolniejszy procek z niższej numerkiem serii niż szybszy procek ale słabszą magistralę w nowszej. Przy czym cena zazwyczaj nowszego była wyższa, choć w codziennej pracy był mniej wydajny właśnie poprzez wolniejsze FSB. Do pavillionów w nowszych seriach w sumie można się mało przyczepić. Starsze modele były czasem zawodne, ale każdemu zdarzają się wadliwe partie jakiejś części czy coś w ten deseń, więc nie szukałbym dziury w całym. Asus ma podobnie, choć już z racji marki jest droższy. Tutaj myślę, że HP i Toshiba mają przewagę nad wieloma firmami z racji doświadczenia na rynku laptopów. Taka Toshiba to choćbyś nie wiem co robił - odpali wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie straszne jej Windowsy czy Linuxy. Ba... Laptop Toshiby ma nawet nieraz przewagę z prostej przyczyny. Toshiba ma duże wsparcie w środowisku OpenSource i jej laptopy z tego co pamiętam są wspierane chyba nawet z poziomu jądra. W serii 2.6 z tego co pamiętam były nawet moduły specjalnie do lapków tej firmy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jako że dawno nie kompilowałem, to mogło coś się zmienić, ale nie sądzę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:03 |