Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Aliasy WWW
jasc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, możecie powiedzieć jak tworzy się najprostrze aliasy WWW? I jak to zaimplementować jako skrypt php, by np. samemu rozdawać aliasy? Ale bardzo proszę krok po kroku, gdyż w tej materii jestem cienki.

Aha i jeszcze jedno: czy można tworzyć aliasy mając tylko subdomenę? czyli np. mam subdomenę costam.host.pl i rozdaję aliasy xxx1.costam.host.pl, xxx2.costam.host.pl itd...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kocurro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeśli chcesz rozdawać tylko alisy www to musisz mieć jakiś dostęp do konfiugracji Apache'a...to czy masz domene, subdomene, subsubdomene nie ma znaczenia - musisz tylko miećmożliwosć tworzenia subdomen do domeny (subdomeny) posiadanej przez Ciebie...dobrze byłoby teżmieć dostęp do konfiguracji apache'a aby móc ustawić i skonfigurować odpowiednio moduł mod_rewrite...

Samo zaimplementowanie jest rzeczą łatwą jeśli znasz sięna zasadach działania Internetu, znasz dobrze Apache'a i jego konfigurowanie oraz znasz php- jednkaże wszystkie te serwisy, które podałeś nie tylko robią aliasy ale takze zbierają statystyki itp...

No dobra nastraszyłem...

Najważniesjze to stworzyc mechanizm (np. za pomocą mod_rewrite) zamiany adresu:

costam.twoja.domenka.pl

na :

twoja.domenka.pl/index?alias=costam

potem odpowiednio tylko tworzysz skrypt index.php

Plik ten powinien odczytaćz bazy danych lub pliku informację o subdomenie index.php oraz przygotować odpowiednie przekierowanie...

Są dwa typy przekierowań:
1) w ramce... - Twój skrypt wysyła stronkę html z odpowiednio ustawionymi taami meta (aby boty mogły indeksować stronę) a w sekcji body masz sutawioną frameset z jednaramką wskazującą na właściwy adres strony - dzięki temu zyskujesz maskowanie adresu url...
2) bezpośrednie (bez maskowania) - w skrypcie index.php dajes Header( "Location: ...");

Jak widzisz sprawa nie jest wcale taka trudna...

Jednakzę musisz pamiętać o stworzeniu odpwoiedniego panelu adminsitracyjnego (dla siebie oraz dla osób któe będą korzystały z aliasów) do tego odpowiednie rozplanowanie bazy danych...dobrą praktyką byłoby także dodanie statystyk itp. (dzięki czemu będziesz wiedział jak często strony są odwiedzane oraz z kim warto siędogadać na współpracę)...

Nie będę opisywał dokąłdnei jak to ma wygladać bo by mza Ciebie wykonał cała pracę ale po krótce opisałem co i jak...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:17