![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, możecie powiedzieć jak tworzy się najprostrze aliasy WWW? I jak to zaimplementować jako skrypt php, by np. samemu rozdawać aliasy? Ale bardzo proszę krok po kroku, gdyż w tej materii jestem cienki.
Aha i jeszcze jedno: czy można tworzyć aliasy mając tylko subdomenę? czyli np. mam subdomenę costam.host.pl i rozdaję aliasy xxx1.costam.host.pl, xxx2.costam.host.pl itd... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz rozdawać tylko alisy www to musisz mieć jakiś dostęp do konfiugracji Apache'a...to czy masz domene, subdomene, subsubdomene nie ma znaczenia - musisz tylko miećmożliwosć tworzenia subdomen do domeny (subdomeny) posiadanej przez Ciebie...dobrze byłoby teżmieć dostęp do konfiguracji apache'a aby móc ustawić i skonfigurować odpowiednio moduł mod_rewrite...
Samo zaimplementowanie jest rzeczą łatwą jeśli znasz sięna zasadach działania Internetu, znasz dobrze Apache'a i jego konfigurowanie oraz znasz php- jednkaże wszystkie te serwisy, które podałeś nie tylko robią aliasy ale takze zbierają statystyki itp... No dobra nastraszyłem... Najważniesjze to stworzyc mechanizm (np. za pomocą mod_rewrite) zamiany adresu: costam.twoja.domenka.pl na : twoja.domenka.pl/index?alias=costam potem odpowiednio tylko tworzysz skrypt index.php Plik ten powinien odczytaćz bazy danych lub pliku informację o subdomenie index.php oraz przygotować odpowiednie przekierowanie... Są dwa typy przekierowań: 1) w ramce... - Twój skrypt wysyła stronkę html z odpowiednio ustawionymi taami meta (aby boty mogły indeksować stronę) a w sekcji body masz sutawioną frameset z jednaramką wskazującą na właściwy adres strony - dzięki temu zyskujesz maskowanie adresu url... 2) bezpośrednie (bez maskowania) - w skrypcie index.php dajes Header( "Location: ..."); Jak widzisz sprawa nie jest wcale taka trudna... Jednakzę musisz pamiętać o stworzeniu odpwoiedniego panelu adminsitracyjnego (dla siebie oraz dla osób któe będą korzystały z aliasów) do tego odpowiednie rozplanowanie bazy danych...dobrą praktyką byłoby także dodanie statystyk itp. (dzięki czemu będziesz wiedział jak często strony są odwiedzane oraz z kim warto siędogadać na współpracę)... Nie będę opisywał dokąłdnei jak to ma wygladać bo by mza Ciebie wykonał cała pracę ale po krótce opisałem co i jak... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:17 |