Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zend PHP5 Certification Study Guide
akaz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zend PHP5 Certification Study Guide

(IMG:http://img133.imageshack.us/img133/2023/77578yi8.jpg)

@zend online store (opis)

Ogólnie książka ma na celu przygotowanie do certyfikacji Zenda z PHP 5,
można znaleźć tam bardzo wiele porzytecznych informacji,
sądzę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
-=Peter=-

-----

Pierwszego wydania nie czytałem, ale na tylnej okładce jest napisane, że druga edycja różni się działem o pdo i mysqli, są poprawione błędy i nowe przykłady. Sądząc po podanych przez Ciebie numerach stron i tematach na nich poruszanych, obie edycje nie różnią się zbyt mocno (na 17, 53 i 77 stronie jest to samo co wymieniłeś).
+Quote Post
AdamAdax

-----

Cytat(-=Peter=- @ 27.03.2010, 13:50:30 ) *
Pierwszego wydania nie czytałem, ale na tylnej okładce jest napisane, że druga edycja różni się działem o pdo i mysqli, są poprawione błędy i nowe przykłady. Sądząc po podanych przez Ciebie numerach stron i tematach na nich poruszanych, obie edycje nie różnią się zbyt mocno (na 17, 53 i 77 stronie jest to samo co wymieniłeś).

Właśnie brakowało mi podrozdziałów dotyczących PDO oraz MySQLi. Zresztą to chyba kolejna pomyłka wydania pierwszego bowiem nie raz w książce w innych rozdziałach odnoszą się do rozdziału o DB, żeby tam szukać informacji o PDO bądź mysqli, a jak wiadomo ich tam nie ma (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)

Niestety znalazłem kolejny błąd w książce.

Rozdział "Streams and Network Programming". Strona 228.

W opisie do funkcji fseek można znaleźć odniesienie do stałej SEEK_CURRENT. Taka stała niestety nie istnieje. Poprawna stała to SEEK_CUR.

Kontynuując błędy zawarte w książce.

Rozdział 6. Object Oriented Programming in PHP.
Strona 114.
  1. $myClassInstance = new myClass();
  2. $copyInstance = $myClassInstance();

Autor zapewne chciał zaprezentować działanie referencji pomiędzy obiektami. Niestety dodał nawiasy do $myClassInstance i w tym przypadku nastąpi FATAL ERROR.
Ciekawostką jest, że od PHP 5.3 taka konstrukcja jest prawidłowa ale należałoby jeszcze zaimplementować klasie myClass metodę magiczną __invoke

Kolejnym błąd jaki znalazłem jest trochę innego typu niż poprzednie.
Opisywana jest metoda która została wprowadzona od PHP 5.2.0. Tak więc dla uczących się ona nie istnieje bowiem egzamin jest z zakresu PHP 5.1.
Chodzi o metodę xpath klasy SimpleXMLELement.

Opisana na stronie 180 rozdziału "XML and Web Services".
+Quote Post
-=Peter=-

-----

Cytat(AdamAdax @ 1.04.2010, 15:12:44 ) *
Kolejnym błąd jaki znalazłem jest trochę innego typu niż poprzednie.
Opisywana jest metoda która została wprowadzona od PHP 5.2.0. Tak więc dla uczących się ona nie istnieje bowiem egzamin jest z zakresu PHP 5.1.
Chodzi o metodę xpath klasy SimpleXMLELement.

Opisana na stronie 180 rozdziału "XML and Web Services".

To Cie zmartwię, ale z tego co pamiętam to jedno z pytań jakie przydarzyło mi się na egzaminie było pytaniem właśnie o tą metodę... Przykładowo w zagadnieniach do egzaminu nie ma pdo ani mysqli (ani żadnego ogólnego zagadnienia pod które te rozszerzenia można podłączyć), a na egzaminie pojawiło mi się jedno pytanie z mysqli (z którego nigdy nie korzystałem ;])

Errata do tej książki: http://www.crevola.org/francois/Zend_PHP_5...uide_Errata.pdf
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:17