Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Rozmiar zawartosci contenta, Php, mysql, html
Dzyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam pewien problem, do którego nie moge znaleźć odpowiedzi.
Mam strone www, na stronie content (czyli jak wiadomo miejsce z trescia strony) mam ustalony sztywnymi rozmiarami (i chce zeby tak zostało), zawartość contentu pobierana z bazy danych. I chciałbym wiedzieć jakiej funkcji mam użyć do takiego czegoś, że:
funkcja sprawdza czy treść np 3 newsów importowanych do contentu zmieści sie w polu, jesli nie to sprawdza o jeden mniej, i jesli 2 newsy sie zmieszcza to wyswietla na dole link "nastepna strona" i na nastepnej stronie wyswietla sie ten 3 news.
Mam nadzieje ze zrozumiale to wyjasnilem.
Chce poprostu wiedziec jaka jest fukncja do policzenia rozmiaru zawartosci tresci (tekstu, obrazków) w pionie. np ilosc linijek, albo inaczej jesli ktos ma inny pomysl, albo np napisanie tego w innym jezyku (ale niestety tylko znam php, javy nie znam ani ajaxu)
Nie chce np czegos takiego ze wyswietla mi najnowsze wylacznie 2 wg wartosc id w bazie, bo wiadomo ze niektore newsy moga byc o wiele dluzsze, i czasem moze sie zmiescic 1 news a czasem 5.
Prosze o pomoc;) to dla mnie bardzo wazne.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Tam nie było odpowiedzi.

To jest link do manuala języka PHP na stronie php.net, do sekcji zawierającej opisy funkcji do operowania na ciągach znakowych. Ty miałeś tam poszukać tej odpowiedzi.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:25