![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 25.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio oceniając strony w konkursie innego forum webmasterskiego musiałem się zmierzyć z wielkim oburzeniem, że nie wygrał zgłoszony serwis: funkcje.net.
Do pewnego momentu kiedy nie pomagała już zwykła argumentacja postanowiłem wyciągnąć karty na stół, otóż serwis ten może naruszać prawa autorskie manuala języka php. Napisałem odpowiednie uzasadnienie: poruszając tematykę manuala, tej 'wielkiej w internecie bazy wiedzy nt programowania' to może coś przestudiujemy dogłębniej. Cytat("Z waszej strony") Wszelkie prawa zastrzeżone© To bardzo dziwne, na przykład patrząc na funkcje Preg_Match (u was | w manualu php.net). Warto odwiedzić te adresy bo ukazują dość niepokojące działanie serwisu funkcje.net Dodam, że php.net w swoim manualu mówi dosyć wyraźnie, że jest licencjonowane na zasadach Creativ Common 3.0: z dozwolonym kopiowaniem i tworzeniem utworów zależnych przy wymogu oznaczenia autora (http://www.php.net/manual/pl/copyright.php). Wróćmy jednak do naszych przykładowych funkcji. Co mamy? Na stronie funkcje.net istnieje wierne tłumaczenie, wraz z przykładami. Jednak brak jakiegokolwiek oznaczenia. W dodatku tłumaczył jakiś grafoman, "Jeśli dopasowóje" "wzsyukuje tematw pasujczch". Każdy akapit jest wiernym odwzorowaniem treści z manuala wraz z przykładami, tylko w języku polskim. Czy dalej chcesz ciągnąć temat tego, dlaczego strona która dokonuje nieoznaczonych w odpowiedni sposób tłumaczeń (tworzenie utworów zależnych) cudzych tekstów - nie wygrała miejsca pierwszego i całego konkursu? Proszę Cie bardzo skończ temat z honorem i czym prędzej oznacz treści które są jedynie tłumaczeniami manuala w sposób odpowiedni. Jak widać po przykładzie choćby podlinkowanych artykułów - serwis kopiuje i tłumaczy artykuły, a także przykłady z manuala bez spełnienia wymagań licencji. Jednak by dopełnić rzetelności dziennikarstwa obywatelskiego powiem, że istnieje możliwość, żeby przyjąć sytuację jakoby serwis ten uzyskał pisemną zgodę php.net na zwolnienie z obowiązku informowania o źródle tłumaczeń. Choć należy w to wątpić. Czy waszym zdaniem takie zachowanie serwisu powinno byś w jakiś sposób piętnowane? A może inne pytanie, czy waszym zdaniem serwis funkcje net narusza prawa autorskie? Może jednak uważacie, że to wiedza publiczna i należy się każdemu prawo do kopiowania co i gdzie się da? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1. jak pisałem jeśli opisuje klase czyjejś osoby czy mały projekt zawsze daje linka do projektu na samym wstępie, ale na litość boską przy php.net czy jquery to chyba przesada
2. to nie my wywlekamy wszytko tylko wy atakując nas za to ze chcemy coś zbudować, zamiast pomóc jeśli jest gdzieś błąd jezykowy zgłosić nam wykorzystujecie to tu pisząc ze nie znamy sie na jezyku polskim, ze obrażamy kogoś tym itd, no ludzie zastanówcie się pójdziecie potem do pracy i tak samo kazdy pod siebie byle on na wierzchu donosić, kłamać. Żygać sie chce od tego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:40 |