Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kiedy używać dziedziczenia ?
Damiankossek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, tak jak w temacie ... Wszedłem w świat OOP jakiś czas temu, teraz robię strony na Kohanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardzo przypadła mi do gustu ... Możecie powiedzieć mi kiedy używać dziedziczenia ? Wiem że jest to `jakby` rozdrabnianie klas ... Lecz nigdy nie mogłem znależć praktycznego zastosowania dziedziczenia w swoich skryptach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Prosiłbym kogoś o takie szybkie i łopatologiczne rozpisanie jakiegoś skryptu np. newsów, artykułów czy czego kolwiek (byle nie zwierząt (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) ... Nie mówię że ma być kod tylko jak to ma wyglądać w praktyce, w formie jakiegoś drzewka lub czego kolwiek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

No i jeszcze jedno .. Jak dziedziczyć w Kohanie ? Bo widzę że moje wszystkie modele i kontrolery już dziedziczą klasy wyznaczone przez Kohane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) _Models i _Controllers ... Da się jeszcze podpiąć coś czy nie bardzo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ?

Przepraszam jeżeli są to jakieś durne pytania, ale niepotrafie zastosować tego w praktyce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam

Ten post edytował Damiankossek 24.03.2010, 14:50:44
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

Moja wina... Crozin zauważył moją pomyłkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pisałem implementacja mając na myśli interfejsy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Co do Kohany to ja bardzo często dziedziczę w niej. Jak to wygląda? Ano choćby tak, że Kohana ma domyślnie swoją klasę Template jest ona w sumie uboga, ale udostępnia swoim potomkom wystarczająco by na jej podstawie sobie szablon główny strony utworzyć. Ten szablon, już dostosowany do moich potrzeb strony, jest z kolei podstawą, by ładnie rozpisać szablon osobny dla usera i osobny dla admina. Tworzy się więc zależność:
Template Kohanowski po którym dziedziczy Template Bazowy strony. A z kolei po Template Bazowy dziedziczą template Admin i Template User.
Można też zrobić dziedziczenie uprawnień choćby
Klasa obsługi gościa. Rozszerza ją klasa Registered User bo ma to samo co Gość + kilka funkcji dodatkowych. Moderator dziedziczy po Userze rozszerzając o kolejne funkcje. Zaś Admin dziedziczy i rozszerza Moderatora (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zauważ, że w razie czego nowe funkcjonalności "przechodzą" na klasy pochodne. Jeśli dodam coś do Gość to będą mieć to wszyscy. Jeśli dodam do Moderator, to i Admin też to otrzyma, ale już Gość i User nie, bo są "starsze". Tworzy się drzewko dziedziczenia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 18:44