![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 5 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyżej, mam dane:
Da się z nich ułożyć słowo. z kolei w przypadku:
Już się nie da (brakuje drugiego A). Głowię się i głowię, najlepsze co do tej pory wymyśliłem to: Zliczenie do jednej tablicy ilości wszystkich rodzajów liter w słowie i do drugiej tablicy rodzajów liter w puli. Następnie porównałbym kolejne rodzaje i otrzymał oczekiwaną informację. W teorii powinno działać, jednak coś mi mówi, że da się to zrobić łatwiej. Jak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wookieb -> gdzie Ty u siebie sortowanie widzisz? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Podany przez Ciebie kod bierze literę z pierwszego słowa, a później skanuje w najgorszym przypadku całe drugie słowo, by sprawdzić czy ona tam jest. To nie ma nic wspólnego z sortowaniem. Zapis w pseudokodzie:
Kod n = długość(s1); // zakładamy, że s1 i s2 są równej długości for(i = 0; i < n; i++) { znalazlem = false; for(j = 0; j < n; j++) { if(s1[i] == s2[j]) { znalazlem = true; break; } } if(!znalazlem) { błąd(); } } ok(); W najgorszym przypadku dla słów długości n algorytm wykona n^2 iteracji. Teraz sposób przez zliczanie: Kod slownik1 = inicjuj('a' do 'z' na 0); slownik2 = inicjuj('a' do 'z' na 0); n = długość(s1); for(i = 0; i < n; i++) { slownik1[s1[i]]++; slownik2[s2[i]]++; } for(i = 'a'; i < 'z'; i++) { if(slownik1[i] != slownik2[i]) { błąd(); } } ok(); Ilość iteracji: n + stały czas na zainicjowanie i sprawdzenie słownika, jeśli znamy jego rozmiary. Ewentualnie można nawet z jednym słownikiem - pierwsze słowo dodaje, drugie odejmuje ilość wystąpień. Jeśli litery w słowach są identyczne, na końcu ilości wystąpień każdej litery będą równe 0. Ad. 2 -> wiem, że nie problem napisać, ale w PHP to się trochę mija z celem właśnie z powodu, który w cytacie pominąłeś, czyli kosztowność tych operacji. Ten post edytował Zyx 23.03.2010, 22:23:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:42 |