![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem dla siebie klasę walidacji. Nigdy nie korzystałem z walidacji, tak więc nie wiem czy jest dobrze napisane. kod się nie zmieścił, więc wrzuciłem na stronę typu no-paste na nopaste.pl na wklej.org Użycie:
Opcje walidacji Kod maxlenght - maksymalna ilość znaków w stringu minlenght - minimalna ilość znaków between - w tablicy: minimalna oraz maksymalna ilość znaków type - typ maxtimechar - maksymalna liczba wyrazów bądź znaków w stringu (słowo oddzielone od liczby [spilit] (a[spilit]5)) required - string nie może być pusty, jeżeli damy true regex - regex pola z błędami są publicznie dostępne, także można jest dowolnie zmieniać. Ten post edytował PiotrekM 23.03.2010, 19:32:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale tu nie chodzi o to, czy chcesz się tak odwoływać, tylko czy daje Ci to coś konkretnego. Jak ja mam ochotę dziedziczyć klasę do wysyłania e-maili po PDO, to tego mimo wszystko nie robię, bo nie będzie to miało żadnego sensu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Klasy stosuje się w konkretnym celu do uzyskania konkretnego efektu, podobnie jak elementy statyczne i wiele innych rzeczy. Jeśli to ma zostać w takim kształcie, to za bardzo nie widzę potrzeby uzasadniającej istnienie tego kodu. To samo masz we wbudowanym rozszerzeniu filter, tyle że na funkcjach - wprowadzasz wartość, podajesz reguły i dostajesz odpowiedź czy jest dobrze czy źle. Dobra, filter nie generuje komunikatów błędów, ale to nie jest funkcjonalność tłumacząca np. podwójnie zagnieżdżony foreach.
Druga rzecz to błąd merytoryczny: Kod if( is_integer(self::$checkString[$arrays])) { Poczytaj sobie, co robi funkcja is_integer(), bo na pewno nie to, co myślałeś, pisząc ten kod (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Polecam przeanalizować ten krótki skrypt i wynik jego działania:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:53 |