![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
W Kohanie (FW) mamy moduł Auth. Pod koniec zapytań SQL można zauważyć dodawanie "CONSTRAINT" - na czym to polega? Choć najbardziej interesuje mnie dlaczego, skąd, po co jest to "ibfk_1" ? Czy jeżeli będę tworzył inny moduł, który będę łączył za pomocą LEFT JOIN to też powinienem dodać taki klucz CONSTRAINT ? Pozwolę sobie dodać też drugie pytanie skoro jesteśmy cały czas przy tych samych schematach. -> Schemat dla users: UNIQUE KEY `uniq_username` (`username`), Wiem co to znaczy UNIQUE, ale dlaczego uniq_username ? przeszukałem cały folder odpowiedzialny za Auth i nigdzie w zapytaniach nie zauważyłem np. SELECT uniq_username ? - Dlaczego akurat uniq_username ? - To się stosuje w zapytaniach, czy po prostu twórca tego modułu od tak nadał taką nazwę? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiej opcji bym nie wybrał, zawsze zwróci mi (podczas dodawania wpisu - phpmyadmin) błąd
Kod #1452 - Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`strona`.`news`, CONSTRAINT `news_ibfk_2` FOREIGN KEY (`ostatni_post_ID`) REFERENCES `news_posty` (`ID_MSG`) ON UPDATE CASCADE)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 09:07 |