![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Robie sobie statystyki odwiedzajacych strone. Mam 3 tabelki, w jednej zapisuje gosci z ich IP, przegladarka, iloscia wejsc i ostatnia date wejscia druga tabelka zawiera id goscia i date wejscia trzecia zawiera id goscia - w tej tabeli maja byc zapisane tylko id gosci ktorzy aktualnie odwiedzaja strone. Chcialbym zrobic tak ze w momecie gdy dany gosc opusci strone - zamknie przegladarke - wpis w 3 tabelce z jego id zostaje wykasowany. Zrobilem sobie zmienna sesyjna $_SESSION['gosc'] w ktorej zapisuje id goscia niestety ta zmienna sesyjna zmienia wartosc za kazdym razem gdy na strone wejdzie inna osoba. Niestety nie mam pojecia jak wykasowac goscia ktory nie odwiedza aktualnie strony. Moglby mi ktos podpowiedziec jak sie z tym uporac? Bylbym wdzieczny. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak można to zrobić? Jak sprawdzić czy użytkownik klika w kolejne podstrony/artykuły? Jak to jak ? Masz strone podzielona na bloki ? Jest wsrod nich taki, ktory ladujesz na kazdej podstronie ? Dajmy na to niech to bedzie 'header.php' wiec w tym pliku robisz wlasnie taka stal procedurke, ktora : sprawdza czy juz np zmienna $_SESSION['wszedl'] jest pusta. Jesli nie jest pusta to mozna od razu zrobic update wpisu w bazie o tym numerze ID czasu odswierzenia strony, mozna sie pokusic nawet o zanotowanie jaka to jest podstrona, IP uzytkownika ... co tylko chcesz. Jesli zmienna byla pusta to robisz nowy wpis do bazy z podobnymi danymi. Nastepne zapytanie to kasacja wszystkich wpisow, ktore maja juz wiecej niz 180 sekund. Moze to byc dowolny inny czas jaki ustalisz. Czyli robisz zapytanie do bazy czy pole bazy jest mniejsze od time() - 180, a jesli tak to skasowanie tych wierszy, ktore spelniaja ten warunek. W ten sposob zostaja Ci sie tylko wpisy uzytkownikow, ktorzy w ciagu tego zalozonego czasu odwiedzali lub odwiedzaja wlasnie strone. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:01 |