Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony][Doctrine]Liczba elementów w NestedSet
luck

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam drzewo kategorii, którego model oparty jest o NestedSet Doctrine. Do każdej kategorii mam dołączone artykuły (poprzez FK category_id). Teraz w liście kategorii na stronie chciałbym obok ich nazw umieścić również liczbę artykułów przypisanych do danej kategorii, tak jak to jest np. w menu Allegro. Oczywiście nie chcę wywoływać do tego osobnego zapytania, wolałbym aby liczba elementów była pobierana z bazy wraz z listą kategorii.
Zazwyczaj robiłem to zgodnie z tym opisem: http://dev.mysql.com/tech-resources/articl...hical-data.html, ale w NestedSet nie określamy parent_id, a jedynie level, więc to rozwiązanie nie zadziała. Może ktoś z Was już to przerabiał i będzie mógł mi podać jakieś wskazówki?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
luck

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tu nie chodzi o filozofię, tylko o to, żeby nie wynajdować koła od nowa. W tym celu najpierw spytałem na forum o doświadczenia innych. Myślałem bardziej o operowaniu na już istniejącym modelu, ponieważ kryteria zliczania aktywnych artykułów mogą się zmieniać. Mimo wszystko Twoje rozwiązanie ma sens, nie będzie jazdy po tabelach przy każdym wyświetleniu listy kategorii tylko po to, żeby zliczyć ilość powiązanych elementów. Spróbuję pójść w tym kierunku. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 30.12.2025 - 04:10