![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzien dobry wszystkim. Potrzebuje pomocy w wyszukaniu bledu mojego zapytania. Na czym problem polega:
Majac dwie tabele: a)
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif)
... chcialbym wykonac zapytanie przy logowaniu na stronie php, ktore sprawdzi do jakiej tabeli przynalezy dany uzytkownik. Oczywiscie uzytkownik X nie moze nalezec do jednej i drugiej tabeli.
Moje zapytanie:
Powyzsze zapytanie dziala poprawnie. Ale potrzebuje to zliczyc przy pomocy funkcji count(*), wiec:
Nie dziala juz. Czy macie jakies propozycje jak zastosowac counta aby zapytanie dzialalo poprawnie? Ten post edytował agentmullder 15.03.2010, 13:16:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem was. Tylko moze zle podalem tabele, troche je uproscilem. W tabeli nauczyciele bedzie zalozmy o 5 kolumn wiecej np:
- pensja - stanowisko - staz - stawka za nadgodziny - ... Zas w tabeli uczniowie oprocz tego co wczesniej podalem teoretycznie nie bedzie nic wiecej. Zatem jesli wrzucimy oba typy uzytkownikow do jednej tabeli, bedziemy mieli z 12 kolumn, z czego dla uzytkownikow (okolo 500 uczniow) typu uczen wykorzystamy tylko z 3 kolumny a dla nauczycieli (okolo 10 nauczycieli) typy nauczyciel az blisko 9 kolumn. A taki sposob wydaje mi sie malo ekonomiczny z punktu widzenia wykorzystania tabel. Countem chce sprawdzic czy podany login i haslo znajduje sie w ktorejs tabeli. Ten post edytował agentmullder 15.03.2010, 13:05:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 05:42 |