![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzien dobry wszystkim. Potrzebuje pomocy w wyszukaniu bledu mojego zapytania. Na czym problem polega:
Majac dwie tabele: a)
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif)
... chcialbym wykonac zapytanie przy logowaniu na stronie php, ktore sprawdzi do jakiej tabeli przynalezy dany uzytkownik. Oczywiscie uzytkownik X nie moze nalezec do jednej i drugiej tabeli.
Moje zapytanie:
Powyzsze zapytanie dziala poprawnie. Ale potrzebuje to zliczyc przy pomocy funkcji count(*), wiec:
Nie dziala juz. Czy macie jakies propozycje jak zastosowac counta aby zapytanie dzialalo poprawnie? Ten post edytował agentmullder 15.03.2010, 13:16:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A nie zauważyłeś jednej prostej rzeczy? Skoro obie te tabele są identyczne strukturalnie, to prościej stworzyć jedną z kolumn typ, gdzie 0 to uczeń a 1 to nauczyciel. W ten sposób user z tymi samymi danymi może być z mostu odrzucony do zapisu jeśli położysz index unique na username. Eliminuje Ci to potrzebę sprawdzania różnych tabel, stosowanie UNION i innych kombinacji, bo masz wszystko w jednej. Poza tym zauważ, że user i nauczyciel o tym samym id jak zostaną rozpoznani przez system? Osobne panele logowania, z których jeden sprawdza tylko uczniów, a inny tylko nauczycieli lub dodatkowy checkbox/radio "Jestem nauczycielem/Jestem uczniem"? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:49 |