![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w dniu jutrzejszym mam odbyć rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko młodszego programisty PHP. Znalazłem kilka postów na podobny temat, ale chciał bym jeszcze o coś dopytać Was. Macie może pomysł, na jakieś ciekawe zapytania SQL (MySQL) jakie mogli by zadać rekrutujący?? -szukam czegoś na miarę zadania sprawdzającego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kolejna sprawa to sortowanie, mniej więcej mam namiary na tego typu pytanka, komuś przychodzą do głowy jakieś przykłady (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Będę wdzięczny za wasze odp... -pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thek, lepiej by było jakbyś zliczanie elementów tablicy wyciągną gdzieś na zewnątrz a nie zliczał jej długość przy każdej iteracji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Thek, lepiej by było jakbyś zliczanie elementów tablicy wyciągną gdzieś na zewnątrz a nie zliczał jej długość przy każdej iteracji. I stworzył dodatkową zmienną, której nie mogłem według warunków zadania utworzyć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Popatrz nasty na treść i powiedz jak mając tylko jedną zmienną, zrobić to zadanko inaczej. Nie mogłem sobie wyskoczyć na zewnątrz z tą zmienną bo bym utworzył drugą zmienną. To samo tyczyło się licznika. Utworzenie go byłoby kolejną zmienną.I do tego momentu popieram oraz bronię blooregarda. Miała być jedna i będzie jedna zmienna. Nie zgodzę się jednak z nim co do funkcji. Ja to odebrałem jako brak możliwości skorzystania z gotowej funkcji, która zrobi to nam od razu, a więc array_reverse, a nie wszystkich funkcji tablicowych. I tu popieram phpiona. Stąd zastosowałem w swoim przykładzie key() i count() w wersji poprawionej. Spełnia ona dokładnie warunki zadającego pytanie. Dokładnie jedna zmienna pomocnicza, gdyż reszta liczona na bieżąco. Wiem, że jest to nieoptymalne, ale takie były wymagania. I za to, że koleś powiedział o jednej, a użył dwóch bym go opierniczył (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:37 |