![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w dniu jutrzejszym mam odbyć rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko młodszego programisty PHP. Znalazłem kilka postów na podobny temat, ale chciał bym jeszcze o coś dopytać Was. Macie może pomysł, na jakieś ciekawe zapytania SQL (MySQL) jakie mogli by zadać rekrutujący?? -szukam czegoś na miarę zadania sprawdzającego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kolejna sprawa to sortowanie, mniej więcej mam namiary na tego typu pytanka, komuś przychodzą do głowy jakieś przykłady (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Będę wdzięczny za wasze odp... -pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Tak, tak, wiem.
Tylko zauważ, że w treści jest jasno napisane: żadnych funkcji, jedna zmienna pomocnicza, a tu co mamy? @perhydrol: Cytat Zadającemu to przykładowe zadanie chodziło dokładnie o takie rozwiązanie zadania: Po czym okazuje się, że prawidłowe rozwiązanie zawiera FUNKCJĘ count() i DWIE zmienne pomocnicze $i i $n. A nie da się napisać algorytmu zamieniającego miejscami elementy tablicy bez użycia co najmniej jednej dodatkowej (poza $i - indeksem tablicy) zmiennej, tej, w ktrej jest przechowywana tymczasowa wartość elementu. Tak samo nie da się w PHP bez użycia f-cji count() sprawdzić ilości elementów tablicy. Więc zadanie zostało źle sformułowane (wg. mnie): Cytat Zmienić kolejność elementów tablicy, mając jedną zmienną pomocnicza "n", bez użycia dodatkowych zmiennych tablicowych! (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji) No kurde, wyraźnie jest - jedna zmienna i bez użycia funkcji. Ale OK, wyszedłem na idiotę, podając rozwiązanie godne działu "Przedszkole", nie mam Wam za złe, możecie sobie po mnie jeździć, ile wlezie. Ja jednak będę uparcie obstawiał przy mojej wersji interpretacji TREŚCI zadania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No już nie popadajmy w paranoję. Wydaje mi się, że zakaz użycia funkcji tyczył array_reverse, a nie jakiejkolwiek funkcji*.
Tak samo nie da się w PHP bez użycia f-cji count() sprawdzić ilości elementów tablicy. foreach() oraz $licznik++ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) * bingo! Cytat Zmienić kolejność elementów tablicy, mając jedną zmienną pomocnicza "n", bez użycia dodatkowych zmiennych tablicowych! (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji)
Ten post edytował phpion 12.03.2010, 15:13:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:57 |