![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynam po woli myśleć o mojej pracy dyplomowej. Będę pisał CMS taki ogólno-tematyczny al'a PHP-Fusion. Na razie jestem na etapie planowania.
I zastanawiam się jakiego systemu szablonów użyć. Chciałbym coś lekkiego, ale jednocześnie żeby obsługiwało instrukcje warunkowe i pętle. -Smarty jak każdy wie jest bardzo ociężałe tak więc raczej odpada. -Open Power Templates lepiej, ale też jest tak mocno rozbudowane, że nie wykorzystam większości jego dobrodzejstw, wiec też raczej odpada. -bTemplate - całkiem przyjemnie prezentuje się, ale ten projekt nie jest już rozwijany od 2003roku więc pewnie troszkę przestarzały kod. Ciekaw jestem jak z wydajnością? -FreeTemplate - Przestarzałe... Czekam na Wasze opinie i wskazówki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadnego. Coraz więcej ludzi przechodzi na szablonu phpowe w odpowiedniej składni, a dlaczego? Ponieważ systemy szablonów są wolniejsze i czasem nawet ograniczają. Ale to w założeniu ma być system "dla każdego", więc taki system szablonów zdecydowanie ułatwi przeciętnemu Kowalskiemu modyfikację html. Jeśli chodzi o OPT to co z tego, że nie wykorzystasz wszystkich jego możliwości. Przecież nic za to nie płacisz więc ma to niewielkie znaczenie. Przecież w PHP też nie wykorzystujesz wszystkich funkcji a jednak w nim programujesz. Niby tak, ale OPT to wielka kobyła i jednak wolał bym coś w tym stylu tylko mniej rozbudowane. Jeśli nie znajdę nic innego to pewnie użyje właśnie OPT;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to w założeniu ma być system "dla każdego", więc taki system szablonów zdecydowanie ułatwi przeciętnemu Kowalskiemu modyfikację html. Skoro dla każdego to nawet najprostszy system szablonów będzie zbyt skomplikowany. Kiedyś też zastanawiałem się nad systemem szablonow... aż poznałem Yii php framework. Tam staosowane sa 'szablony' php, wszystko bardzo intuicyjne i łatwe. przykład: W kontrolerze:
Plik z szablonem (view):
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 18:08 |