![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w dniu jutrzejszym mam odbyć rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko młodszego programisty PHP. Znalazłem kilka postów na podobny temat, ale chciał bym jeszcze o coś dopytać Was. Macie może pomysł, na jakieś ciekawe zapytania SQL (MySQL) jakie mogli by zadać rekrutujący?? -szukam czegoś na miarę zadania sprawdzającego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kolejna sprawa to sortowanie, mniej więcej mam namiary na tego typu pytanka, komuś przychodzą do głowy jakieś przykłady (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Będę wdzięczny za wasze odp... -pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Bloo, ale Twój przykład idzie się paść gdy tablica nie jest w kolejności, bo uwzględnia fakt, że liczby sa kolejne i wykorzystuje to do rozpoznawania klucza (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A tu chodzi o odwrócenie tablicy jak mniemam zwyczajne. Równie dobrze mogłem napisać
i efekt byłby identyczny (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pytanie do tvistera. Czy pętlę while i for można traktować zamiennie? Bo z tego co mi wiadomo dobry lub prosty algorytm pozostawia swobodę do takiej zamiany. Stos zaś jak chcesz zastosować? Gdzie będziesz odkładac elementy, skoro zabronione jest użycie drugiego typu tablicowego a $n może być jedynie skalarem w domyśle? Równie dobrze i szybko bym mógł zrobić: i to by dopiero była szybka piłka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problemem tego zadania jest zrobienie funkcji "swap" tak naprawdę by tylko z 1 zmiennej korzystała. Mogę chyba przecież odczytać klucz tego elementu funkcją key() czy przesunąć wskaźniki z użyciem next() skoro zmienna iterująca jest zabroniona. Bo jakoś po tej tablicy muszę się poruszać, a zmienna pomocnicza MUSI zawierać element tymczasowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To zaś wymusza użycie while lub foreach. A skoro mamy foreach( $tablica AS $value) to też musimy jakoś inaczej obejść brak iteratora. Bo inaczej tablica (1,3,5,7,9,2,4,6,8,10), czyli nieuporządkowana zrobi nam według kodu bloo (10,9,8,7,6,5,4,3,2,1) i tak, więc to nie jest rozwiązanie. tu trzeba przynajmniej funkcji key użyć:
EDIT: break jest by w połowie się zakończyła, bo inaczej podwójnie całą tablice odwrócimy, a więc wrócimy do punktu wyjścia (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) EDIT2: napisałem też o next(), ponieważ while też MUSI jakoś przechodzić po kolejnych elementach tablicy a $n nie może być do tego celu użyte. Różnica pomiędzy while i foreach to tak naprawdę "tylko" fakt, że ten drugi będzie miał next() "wbudowany" w siebie, podczas gdy while będzie go musiało wywoływać jawnie, a konstrukcja będzie wyglądać tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 09:26 |