![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Co byście mi poradzili. Zrobić mapkę która generuje poszczególne części mapy np. całą mape pociąć na pliki 50x50 i je generowac jeżeli mapa sie przesunie. Czy zrobić jeden plik z mapą cały który się odpowiednio o kilka px przesuwa? Jeżeli bym zrobił w całości to idze jakoś zrobic aby np. można było przesówac do odpowiedniego momentu. Sterowanie strzałkami. Prosze o jakiej sugestie. Szukałem na tym forum i na innych i nie znalazłem jakiejś konkretnej odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet tutaj koledzy prezentowali swoje pomysły jak poszukasz znajdziesz a jak nie to masz mały pomysł ode mnie.
Masz div#taca który jest tak jak by tacą na kawałki mapy. Powiedzmy, że 100/100, masz drugiego div#mapa który jest jak by ramką mapy w nim mamy #taca którą przesuwasz marginesami dodatnimi i ujemnymi. #taca ma mieć pozycje apsolutną a #mapa relatywną. Użytkownik włączając mapę widzi np. cztery pierwsze kawałki i je wczytujesz, plus te które są na około (by nie było efektu doczytywania). Gdy ktoś się ruszy przesuwasz mapę w odwrotnym kierunku o np. 10px i doczytujesz kawałki mapy leżące obok. Mapa mimo że ma 100/100 części, nie oznacza to że jedna jednostka ruchu przesuwa mapę o jeden prostokąt choć wykonanie mapki w ten sposób ograniczy potrzebę doczytywania części, bo wiele z nich będzie już istniało gdzieś w widocznym miejscu. Nie wiem czy jasno to opisałem, mam nadzieję, że dasz radę to rozszyfrować. ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:18 |