![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie. Wydaje mi się, zę jestem pewny ale chce się upewnić. Neostrada to jest łącze 512 kilobitowena sekundę? Chyba tak. A tak przy okazji mój kolega leszcz mówi, że to ejst 512 kiloajtów na sekundę a prędkość ściągania to jest 512 kilobajtów podzielone przez 8. Według mnie t osąbity a bit to 1/8bajta więc stąd ta szybkość pobiernia..
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W neostradzie masz maksymalnie 512...tak naprawdę to masz gwarantowane 32 kilobity na sekundę, które będziesz miał a cokolwiek ponadto to tylko jeśli linia będzie wolna...
Ponadto czasami przy ściaganiu, wysyłaniu itp są osiagane teoretycznie większe prędkości, szczeólnie za windowsie, jest to spowodowane błędnym obliczaniem czasu w windowsie - gdy sprawdzisz w zegarkiem w ręku to zdarza się na każde 10 minut pobierania wskazanych przez Windows przypada 11 minut czasu rzeczywistego...oprócz tego dochodzą te czasy spowolnienia... Kolejna sprawa to taka, że na neo+ nie będziesz miał 512 kbaudów (mimo iż tyle podają)...chyba, że będziesz jednym z pierwszych użytkowników lub infrastruktura będzie odpwoiiednio rozbudowana... NAJWAŻNIESZE !!! Zawsze patrz na to jakie masz pasmo gwarantowane w umowie (to jest chyba CIR - ale nie jestem pewien)...bo to jest transfer jaki musisz mieć zgodnie z umową a jak nie masz to możesz domagać siezwrotu kosztów...w neo+ z tego co wiem bło (nie wiem jak jest teraz) CIR wielkosci 32 kbaudów...a przecietna prędkość realna (nie ta wskazywana przez Wina tylko prawdziwa) wynosiła 128-256 kbaudów na sekundę... PAMIĘTAJ !!! Przepustowosć to maksymalna prędkość jaką otrzymasz tylko i wyłacznie gdy będziesz miał szczęście...CIR to przepust minimalny jaki masz gwarantowany... Jeśli CIR jest np. 32 kbaudy to na 10 użytkwoników jest podstawiane łącze 320 kbaudów (w rzeczywistoście najczęściej 512 kbaudów, czasami jak infrastruktura pozwala to łacze 10 Mbauów) co daje ni mniej ni wiećej tylko tyel, że jeśli inni nie pobieraja to Ty masz dużą prędkosć a jeśli pobierają to otrzymujesz odpowiedni procent... PODSUMOWUJĄC Neo+ nie nadaje się na powazne serwery z powodu niskiego CIR... Lepiej wziąć jakieś łącze DSL gdzie z zasady są większe CIR'y... Aha i jeszcze jedno.... Czasmai przesyłane dane są kompresowane systemowo i sprżetowo po drodze....dzięki czemu automatycznie transfer się zwiększa...porównaj np. prędkości przy przesyłaniu z tego samegho serwera dwóch 100 mb plików...jednego na fest spakowanego zipem a drugiego tekstowego z dowolną zawartością ale tekstem...różnica jest taka, że plik tekstowy ma o wiele większy transfer... <- doświadczenie praktyczne powtarzane wiele razy... Pozdrawiam i przepraszam jeśli coś namieszałem lub gdzieś się pomyliłem (waruki korzystania z neo+ się bardzo szybko zmieniają...infrastruktura także a ja nie siedzę w tym na bieżąco, jedynie piszę to co pamiętam sprzed pół orku kiedy w tym pracowąłem)... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 00:50 |