Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Najpopularniejsze newsy
deha21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Potrzebuję zrobić coś takiego jak "Najpopularniejsze newsy". Ma to polegać na tym, że będzie wyświetlać z bazy np. 3 newsy które mają najwięcej komentarzy. I to umiem zrobić. Problem tylko jest taki, że trzeba zrobić ograniczenie tygodnia czyli newsy które pojawiły się w ciągu ostatniego tygodnia i które mają najwięcej komentarzy. W bazie mam wpisaną datę w formacie 09.03.2010 i pewnie potrzebne jest tutaj porównanie daty newsa z aktualną datą - 7 dni. Ale jak to zrobić?
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
deha21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No właśnie myslałem, że umiem i dlatego tak napisałem w pierwszym poście. Ale jak przyszło co do czego to siadłem i się gapiłem w monitor (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A wydawało się takie proste.
Ok dzięki, pokombinuje z max i count.

Mam coś takiego:
  1. $date=date('d.m.Y');
  2. $unix=mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d")-1, date("Y")); // testowo ustawiłem na -1 dzień
  3. $week=date('d.m.Y',$unix);
  4.  
  5.  
  6. $pop=mysql_query("SELECT id, COUNT(news) FROM commentsnews GROUP BY news ORDER BY COUNT(news) DESC");
  7. while($poprow=mysql_fetch_array($pop)) {
  8. $hot=mysql_query("SELECT id, title FROM news WHERE id='".$poprow['id']."'");
  9. $hotrow=mysql_fetch_array($hot);
  10. echo "<a href='#'>".$hotrow['title']."</a>
  11. <span>".$poprow['COUNT(news)']." komentarzy</span>";
  12. }

Wyświetla newsy które mają najwięcej komentarzy. Teraz trzeba dołożyć datę i nie wiem jak to zrobić. Poza tym nawet ja widzę, że zapytanie nie jest wydajne.

Ten post edytował deha21 9.03.2010, 22:46:57
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 12:18