![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję zrobić coś takiego jak "Najpopularniejsze newsy". Ma to polegać na tym, że będzie wyświetlać z bazy np. 3 newsy które mają najwięcej komentarzy. I to umiem zrobić. Problem tylko jest taki, że trzeba zrobić ograniczenie tygodnia czyli newsy które pojawiły się w ciągu ostatniego tygodnia i które mają najwięcej komentarzy. W bazie mam wpisaną datę w formacie 09.03.2010 i pewnie potrzebne jest tutaj porównanie daty newsa z aktualną datą - 7 dni. Ale jak to zrobić?
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze! Ale łatwe (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Teraz potrzebuje wyciągnąć z tabeli 'komentarze' takie rekordy których w polu 'news' jest najczęściej powtarzana wartość... nie wiem jak to wytłumaczyć. Po prostu chcę wyświetlić newsy które mają najwięcej komentarzy. Struktura bazy jest taka: Kod NEWS: id | title | tresc KOMENTARZE: id | news | tresc Do pola 'news' w tabeli 'komentarze' wpisuje się ID newsa którego dotyczy komentarz. Nie ma żadnych relacji między tabelami bo jeszcze nie umiem tego robić (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A wydaje mi się, że gdyby były to byłoby łatwiej to zrobić. Chyba, że da się na szybko to jakoś zrobić bo nie mogę od nowa robić bazy, to co robię to jest mała modyfikacja. Myślałem, że sobie poradzę ale to jednak przewyższa moje umiejętności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:49 |