![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, raczkuję w PHP, więc szukam pomocy i tłumaczenia tutaj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Proszę raczej unikać zbyt fachowego nazewnictwa, bo po prostu mogę nie zrozumieć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ostatnimi czasy męczę się, żeby pobrać wyniki z bazy MySQL (3 pola, id, nick, mail) i sprawdzić, czy nie ma gdzieś pozycji o nicku np. "Nick". Po pobraniu całej tabeli (* from tabela) zatrzymuję się, bo nie wiem jak to ogarnąć. Która tablica jest najlepsza, na tego typu dane? fetch_array, row czy assoc? Jak właściwie działa asocjacyjna? (proszę na chłopski rozum, i wujek google i wiki posiada raczej trudne nazewnictwo i nie podają struktury budowy). Z tym rodzi się kolejny problem. Jeśli już pobiorę tablicę z bazy, jak przejrzeć kolejne wyniki, lecąc od ID 1, do ID (np.) 20? Z tego, co tłumaczył mi mój nauczyciel, wybrać pole można przez nazwa_tabeli[0], [1], lub [2], w moim przypadku, bo assoc podobno zwraca tablicę numeryczną. Jak w takim przypadku pobrać z pola nazwa_tabeli[0] wynik dla nicka o ID 2? Dziękuję z góry za pomoc. Proszę mnie tutaj nie karcić, bo to zniechęca (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli cały ciąg dajesz w " " to w środku musisz dać albo ' ' albo \" \". I na odwrót...
Nazwy kolumn w tabeli bez ' ', a same nazwy tabeli możesz też pisać bez ' '. Czyli tak:
lub
Drugi sposób jest o tyle lepszy, że php nie musi zamieniać zmiennych $n i $m na ich wartości i wklejać do całego polecenia, tylko łączy fragmenty poleceń kropkami... Ale ja częściej stosuję pierwszy sposób, bo jest bardziej czytelny (dopatrywanie się jakie tam są cudzysłowy wpisane obok siebie jest masakryczne...) chyba, że konkretny przypadek będzie lepiej załatwić tym drugim sposobem ;P Ten post edytował kuzdo 7.03.2010, 01:36:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:52 |