![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę stronę z niewielką bazą danych (mysql), ale napotkałem na problem, którego nie mogę znaleźć rozwiązania. Wypełniam jakieś pole formularza - np kod pocztowy: 05155 Po wysłaniu formularza w bazie zapisze się 5155. Co zrobić, żeby '0' nie było usuwane jeżeli jest pierwszym znakiem w rekordzie? Można by użyć funkcji LPAD, ale to zadziała, jeżeli długość rekordu jest stała? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiego typu jest pole? Jeśli liczbowego (INT etc), to nie ma w tym nic dziwnego. Nie ma liczb zaczynających się od cyfry 0. A skoro to nie liczba, to zapisuj to pola tekstowego (VARCHAR, CHAR itp)
Ten post edytował Mchl 6.03.2010, 20:44:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiego typu jest pole? Jeśli liczbowego (INT etc), to nie ma w tym nic dziwnego. Nie ma liczb zaczynających się od cyfry 0. Wiem, że typ liczbowy nie może być, dlatego dałem VARCHAR Cytat A skoro to nie liczba, to zapisuj to pola tekstowego (VARCHAR, CHAR itp) Problem w tym, że to nic nie daje. Zauważyłem jeszcze coś podczas edycji jakiejś wartości (w formularzu, a nie z poziomu phpmyadmina). Mam np 56325, z edytuję to 06325, to rekord zostanie zapisany poprawnie, czyli z '0' na początku. Jeżeli jednak podczas edycji zwiększę długość rekordu o '0' na początku, to już nie zostanie ono dopisane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:10 |