Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Komunikaty zwrotne na strone główną
Agape

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Rzecz banalna i potrafię ją zrobić tylko jak? Chodzi mi o komunikaty zwrotne typu:

nie prawidłowe hasło
pomyślne zalogowanie
haslo zostało wysłane na e-mail
produkt został dodany do koszyka / usuniety z koszyka

Można to zrobić prosto (i zarazem pewnie źle) przesyłając komunikat przez post/get na strone główną, ale dzięki temu ktoś może spreparować link wstrzykując swoją treść na strone główną.
Można też zrobić listę komunikatów, ale skoro jest z parenaście komunikatów czy takie rozwiązanie jest optymalne ? i jak przesyłać komunikaty ? np adres.pl?komunikat=45 (czyli np "pomyslnie zalogowano"), wtedy tez teoretycznie ktoś może spreparować link, tylko ze bardzo nie wiele mu to da, a gdy jeszcze komunikaty są przez post przesylane...

Nie mam obeznania w tym jakie techniki się stosuje dlatego to pytanie jak najlepiej to zrobić. Druga opcja brzmi rozsądnie ale chce się upewnić zamiast stosować "złe" praktyki

Ten post edytował Agape 3.03.2010, 09:33:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Agape

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Znaczy się wszystkie funkcje mam w osobnych plikach, pogrupowane tematycznie np w pliku user mam logowanie, wylogowanie, rejestrowanie, zmiana danych, wyslanie przypomnienia hasla więc przy takiej strukturze muszę coś wysłać. Chyba, że zmienić strukturę, nie wiem może źle to robię ale wszystkiego wrzucić do index.php nie da rady, nikt nie chciał by w takim pracować.

Tak więc mam np logowanie -> form post -> user.php?akcja=logowanie + $_POST gdzie jest user i haslo -> Header('Location: index.php') i tu chyba muszę dodać np ?message_id=1 o to chodziło prawda?
teoretycznie ktoś będzie mógł sobie wpisać na tej stronie głównej "logowanie udane" z byle jakiego adresu chociaż mało to mu da
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:39