![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Skąd: ta pewność? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam otóż posiadam FORUM IBP3.
Dążę do tego by stworzyć stronę główną, która to zawiera menu z odpowiednimi subkategoriami z forum => każda subkategoria zawiera w sobie odpowiednio związane z nią tematy a więc jest aktywnym odnośnikiem => gdzie po kliknięciu wyświetla się lista tematów z danej kategorii; a że raczkuję w PHP być może nawet się czołgam, to proszę o porady.
Funkcja wyświetla PID oraz POST, który sobie wybrałem, natomiast chciałbym by zamiast PID wyświetlany był odpowiedni tytuł danego postu, lecz znajduje się on w innej tabeli TOPICS => TITLE; Ja natomiast nie wiem w jaki sposób wyświetlić dane z dwóch tabel w jednej funkcji - to moje pytanie. Pozdrawiam serdecznie Ten post edytował Bellum 2.03.2010, 22:35:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ponieważ powinieneś połączyć te posty z tematami, ale w warunku nie określasz, że posty mają być tylko z tych tematów już ograniczonych. Najlepiej jest połączyć posty z tematami po polu łaczącym i w warunku dodać, że interesują Cię tylko rekordy, gdzie kategoria ma określoną wartośc. To już się realizuje nie łaczeniem tabel poprzez przecinek, ale używając ON i wskazując po czym łączysz obie tabele.
A więc: Zwróć uwagę na stosowanie aliasów (p oraz t). Używam ich by odróżnić kolumny w obu tabelach. W obu bowiem na bank jest kolumna ID i bez tego baza nie wiedziała by które id używam do łączenia. Przez alias wie, że t.id to id w tabeli topics, a dodatkowo, że forum_id ma wyszukać także w tej tabeli. Zaś pola ma z określonych tabel także wybierać poprzez sprawdzenie aliasu. Poza tym polecam Ci sprawdzić co powoduje użycie zamiast JOIN także LEFT JOIN oraz RIGHT JOIN. Myślę, że może Cię to zaciekawić. Ten post edytował thek 3.03.2010, 09:29:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:21 |