![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Skąd: ta pewność? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam otóż posiadam FORUM IBP3.
Dążę do tego by stworzyć stronę główną, która to zawiera menu z odpowiednimi subkategoriami z forum => każda subkategoria zawiera w sobie odpowiednio związane z nią tematy a więc jest aktywnym odnośnikiem => gdzie po kliknięciu wyświetla się lista tematów z danej kategorii; a że raczkuję w PHP być może nawet się czołgam, to proszę o porady.
Funkcja wyświetla PID oraz POST, który sobie wybrałem, natomiast chciałbym by zamiast PID wyświetlany był odpowiedni tytuł danego postu, lecz znajduje się on w innej tabeli TOPICS => TITLE; Ja natomiast nie wiem w jaki sposób wyświetlić dane z dwóch tabel w jednej funkcji - to moje pytanie. Pozdrawiam serdecznie Ten post edytował Bellum 2.03.2010, 22:35:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Bo tak się nie łączy tabel. Tabele łączy się od razu za FROM a jeszcze przed WHERE (no chyba, że łączymy je pisząc odpowiedni WHERE (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Pooglądaj przykłady z użycia JOIN różnych to na pewno złapiesz jak składnia ma wyglądać. Najlepiej poczytaj jakiś podstawowy, prosty kurs SQL netowy, a powinieneś zrozumieć to dość szybko. Myślę, że wpisanie w google frazy: sql kurs join wyświetli Ci wiele przydatnych materiałów poglądowych :)Na szybko wybrałem kilka przykładów JOIN z manuala byś obejrzał:
Ten post edytował thek 2.03.2010, 23:17:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Skąd: ta pewność? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo tak się nie łączy tabel. Tabele łączy się od razu za FROM a jeszcze przed WHERE (no chyba, że łączymy je pisząc odpowiedni WHERE (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Pooglądaj przykłady z użycia JOIN różnych to na pewno złapiesz jak składnia ma wyglądać. Najlepiej poczytaj jakiś podstawowy, prosty kurs SQL netowy, a powinieneś zrozumieć to dość szybko. Myślę, że wpisanie w google frazy: sql kurs join wyświetli Ci wiele przydatnych materiałów poglądowych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cóż ja wypłynąłem na głębsze wody kupując PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty PHP 5, równie dobrze mogłem zacząć kurs czarnej magii. Wysilę jeszcze aktywne mięśnie by usiedzieć i rozwiązać ten problem a jak się nie uda, to powrócę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Pozdrawiam
Racja, robiłem tak tyle że nie stawiałem wtedy przecinka..., no ale skoro ładnie działa, to na laurach nie spoczywam. Dzięki. Ten post edytował Bellum 2.03.2010, 23:33:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:43 |