Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZF] ZendForm preview/readonly
nospor

Grupa: Moderatorzy

Hejka,
czy istnieje w ZendForm opcja preview lub readonly?
Chodzi mi konkretnie o taką sytuację:
Mamy formularz. Wszystkie pola są do edycji. No i super fajnie.
Ale wchodzi do edycji użytkownik, który ma prawdo do edycji tylko wybranych pól. Czyli ustawiam mu dla pól, których nie może edytować, atrybut preview/readonly i tych pól już nie może ruszyc. W formularzu będą one widoczne tylko jako etykiety z tekstem wartosci tego pola, a po stronie serwera pola te nie będą przechodziły walidacji ani nie będą zbierać wartości z post.

idzie coś takiego zrobic w ZendForm czy trzeba kombinować?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
batman

Grupa: Moderatorzy

Cytat(destroyerr @ 23.02.2010, 12:49:17 ) *
Oczywiście oświadczam, że nie znam ZF, przyjdzie batman to odpowie lepiej.
Dziękuję za uznanie. Nie zostanie to zapomniane (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

W moim przypadku rozwiązałem podobny problem w nico inny sposób. U mnie wymogiem było stworzenie kilku wersji tego samego formularza w zależności od uprawnień użytkownika. Admin widzi wszystkie pola, użytkownik tylko niektóre, a o reszcie nie ma pojęcia.
Udało mi się to osiągnąć poprzez dziedziczenie. Na "samej górze" znajduje się formularz admina, zawierający wszystkie pola. "Pod nim" na zasadzie dziedziczenia znajdują się formularze poszczególnych ról. W klasach tych usuwam niektóre pola poprzez removeElement.

W twoim przypadku zamiast usuwać, mógłbyś podmienić element na hidden, który dane ma zapisane w description. Następnie mała zabawa z CSS i description wyświetla się jako zwykły tekst obok etykiety.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.06.2026 - 20:31