![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie to kontroler powinien zawierac cala logike kodu a widok tylko czesc prezentacyjna.
Cytat Kontroler jedynie mówi: ten i ten widok ma wyświetlić ten i ten model, nie mówi jak ma go wyświetlić, czy to ma być paginowalna lista, czy też nie. W tej implementacji MVC widok ma więcej zadań i w przeciwieństwie do znanych frameworków dla php potrzebnych będzie wiele klas widoku do różnych zadań. No wlasnie ja tak mam mam glowny widoku komponentu news a w nim miejsce dla paginacji jesli paginacja jest to tylko podpinam pod dana zmienna z szablonu widok paginacji i po wtokach nie musze ingerowac w kod modelu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:19 |