![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest tego typu, że treść strony (zawartość jednego DIV) jest pobierana z bazy. I wszystko fajnie, ale dla jednej strony z "mapą strony" ma być generowana dynamicznie. Wszędzie używam markdowna i treść strony obrabiam ta funkcją.
Co poza dodaniem wyjątku dla tej jednej strony mogę zrobić? Jedyne co mi przyszło do głowy to wstawić warunek sprawdzający czy aktualna strona to "mapa strony" i jeśli tak to nie pobieram treści z bazy tylko generuje "mapę strony". Tylko, że to bardzo nieefektywne i brzydkie rozwiązanie. Jak to inaczej, sprytniej zrobić? pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki Pilsener
No wiem, że ten sposób co podałem jest zły i ograniczony. Ale w sieci jest on dobrze opisany od początku do końca i działa. A to o czym piszesz to taska czarna magia dla mnie. Szczególnie ta obsługa błędów, wszystko fajnie, ale bardzo chciałbym zobaczyć po kolei jak to się robi. Trudno się w tym połapać jeśli się nigdy tego na oczy nie widziało. pozdro Czas czas nie mogę przejść jednej rzeczy. Mam w pliku szablon, zaczytuję go do zmiennej. W tej zmiennej podmieniam wszystkie fragmenty treści {$tytul}, {$meta} i inne. Później robię jedno echo i wyświetlam stronę. I faktycznie tak jest dużo fajniej i bardzo się ciesze, że mi to działa. Ale nadal nei wiem co zrobić z tymi treściami które nie są statyczne, np menu generowane z bazy. Poczytałem o smarty, żeby zobaczyć jak to tam jest zrobione. No i tam http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Smarty zobaczyłem, że zamiast pętli i warunków w języku php są pętle i warunki w języku smarty. Czyli elementy prezentacyjne html są poprzeplatane ze skryptem. A przecież chodziło o to żeby tego uniknąć(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Jeszcze mam takie techniczne pytanie, jak działa w smarty $tpl -> assign('tresc', $tresc); $tpl -> display('szablon.tpl'); (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) W pierwszej linijce jest przypisanie treści np z bazy do zmiennej w szablonie. A co w drugiej? czy ten display to po prostu dodanie zmiennych i eval?? Pilsener czy mógłbyś wkleić tutaj kawałki swoich kodów jak Ty to robisz z tymi swoimi szablonami i modułami? Nie tylko mi by to pewnie bardzo pomogło. Pomożesz, bardzo Cię o to proszę? pozdro Ten post edytował nowy_pehapowiec 28.02.2010, 20:47:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:37 |