![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam To jest mój pierwszy temat w nowym klasę wyższym forum wiec proszę o wyrozumiałość. przejdźmy do problemu.
od kilku dni nie mogę spać wiąże się z tym spora ilość zleceń na wykonanie prostszych i trudniejszych zleceń aktualnie 50% rozdaje za 100zł zysku:P ale do rzeczy już. Mam zamiar stworzyć własnego cms takiego firmowego można powiedzieć . Męczy mnie robienie ciągle od nowa wszystkiego:D wymagania jakie stawiam dla niego to. - jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny. - budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie) - każdy moduł musi być całkowicie nie zależny od pozostałych (oprócz jakiegoś standardowego zestawu modulików ) - system instalacyjny skryptu - pełne zarządzanie z panelu administracyjnego każdym modułem(jak modul jest wyłączony panel ma się kurczyć) - wielojęzyczność Moja wiedza i umiejętności - biegle władam php strukturalnym - nie ogarniam php obiektowego (niestety) - znam się na linuksie zakończenie - chętnie podejmę współprace nad projektem z kims lepszym - jak ma wyglądac ta aplikacja ? - jak ma byc rozłożona cala struktura wewnętrzna? - od czego zacząc? podbijam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wielojęzyczność musi być? Wiele z tym zachodu, z doświadczenia wiem, że łatwiej po prostu postawić kolejną stronę w innym języku, i tak inna będzie zawartość strony angielskiej, a inna polskiej, co nie?
Co do CMSa to musi on się opierać na: - drzewie kategorii i podkategorii - to będzie centrum wszystkiego - jakiś generator menu do tego, wbudowany jako standardowy moduł - zalecam też jako standardowy moduł jakiś generator treści Do tego: - system szablonów (albo bardzo prosty i własny, albo bardzo popularny obcy) - wsparcie dla SEO - obsługa modułów (instalacja wybranych modułów oraz ich implementacja w wybranej kategorii/podkategorii) - cache - obsługa styli i szablonów Oczywiście CMS musi być tak zorganizowany, by można było na nim postawić DOWOLNĄ, powtórzę jeszcze raz: DOWOLNĄ stronę w dowolny sposób. CMS to nie może być gotowa strona z opcją edycji niektórych elementów, lecz silnik, który pozwala zaprojektować stronę wg własnego widzimisię. Oczywiście jest cały szereg aspektów zaawansowanych - potrafiłbyś zaimplementować dziedziczenie cech w drzewie? Np. dodaje podkategorię i ona dziedziczy style, szablon i moduły z kategorii nadrzędnej - co więcej, dziedziczenie ma być on/off dla wybranych elementów (IMG:style_emoticons/default/party.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 03:49 |