Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pomoc w projekcie własnego cms, jak wyzej
kingofspace

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam To jest mój pierwszy temat w nowym klasę wyższym forum wiec proszę o wyrozumiałość. przejdźmy do problemu.

od kilku dni nie mogę spać wiąże się z tym spora ilość zleceń na wykonanie prostszych i trudniejszych zleceń aktualnie 50% rozdaje za 100zł zysku:P

ale do rzeczy już. Mam zamiar stworzyć własnego cms takiego firmowego można powiedzieć . Męczy mnie robienie ciągle od nowa wszystkiego:D

wymagania jakie stawiam dla niego to.

- jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny.
- budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie)
- każdy moduł musi być całkowicie nie zależny od pozostałych (oprócz jakiegoś standardowego zestawu modulików )
- system instalacyjny skryptu
- pełne zarządzanie z panelu administracyjnego każdym modułem(jak modul jest wyłączony panel ma się kurczyć)
- wielojęzyczność

Moja wiedza i umiejętności
- biegle władam php strukturalnym
- nie ogarniam php obiektowego (niestety)
- znam się na linuksie

zakończenie
- chętnie podejmę współprace nad projektem z kims lepszym
- jak ma wyglądac ta aplikacja ?
- jak ma byc rozłożona cala struktura wewnętrzna?
- od czego zacząc?

podbijam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A wielojęzyczność musi być? Wiele z tym zachodu, z doświadczenia wiem, że łatwiej po prostu postawić kolejną stronę w innym języku, i tak inna będzie zawartość strony angielskiej, a inna polskiej, co nie?

Co do CMSa to musi on się opierać na:
- drzewie kategorii i podkategorii - to będzie centrum wszystkiego
- jakiś generator menu do tego, wbudowany jako standardowy moduł
- zalecam też jako standardowy moduł jakiś generator treści
Do tego:
- system szablonów (albo bardzo prosty i własny, albo bardzo popularny obcy)
- wsparcie dla SEO
- obsługa modułów (instalacja wybranych modułów oraz ich implementacja w wybranej kategorii/podkategorii)
- cache
- obsługa styli i szablonów

Oczywiście CMS musi być tak zorganizowany, by można było na nim postawić DOWOLNĄ, powtórzę jeszcze raz: DOWOLNĄ stronę w dowolny sposób. CMS to nie może być gotowa strona z opcją edycji niektórych elementów, lecz silnik, który pozwala zaprojektować stronę wg własnego widzimisię.

Oczywiście jest cały szereg aspektów zaawansowanych - potrafiłbyś zaimplementować dziedziczenie cech w drzewie? Np. dodaje podkategorię i ona dziedziczy style, szablon i moduły z kategorii nadrzędnej - co więcej, dziedziczenie ma być on/off dla wybranych elementów (IMG:style_emoticons/default/party.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.09.2025 - 03:49