Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Technologia CRM
Tom:-)

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Gdzie mogę znaleźć obszernie opisane zagadnienie technologi: CRM? Nie za bardzo wiem z czym to się wiąże (tak jak nie widziałem co to jest CMS). Przeczytałem już podstawy wyszukane przez wujka Google ale jeszcze nie wiele wiem
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dr4ko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To o czym napisał Cysiaczek to system ERP. CRM czyli Customer Relationship Management ma inne założenia chociaż bardzo często tworzy z ERP jeden system. CRM ma "dwie strony medalu". Jedna, nazwijmy ją frontendem, jest czysto komunikacyjna/wizerunkowa gdzie klientowi ułatwia i usprawnia się komunikację z firmą i pozwala mu na bieżąco monitować tą komunikację, jednocześnie tworząc pozytywny wizerunek firmy, wysyła mu materiały reklamowe dostosowane do indywidualnego profilu klienta itp. Druga strona , czyli backend, jest analityczna - zbiera i analizuje informacje o klientach, o najczęstszych reklamacjach i problemach zgłaszanych przez klientów, najczęściej wybieranych produktach itp. Czyli zbiera informacje biznesowe do analizy dla analityków biznesowych i product managerów. Wnioski z backendu są następnie wdrażane w życie we frontendzie.

Ogólnie jest to system bardzo złożony działający na pograniczu biznesu i informatyki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 10:04