![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nie używałem nigdy explain, lecz wydaje mi się, że używa się tego z poziomu linii komend mysql (a niestety do konsoli myslq nie mam dostępu). Mylisz się. Nawet phpMyAdmin ma stosownego linka do wywołania tego zapytania. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zresztą, poszukałbyś, to by Ci się nie wydawało i miałbyś odpowiedź na tacy. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A co do zasadności umieszczania indeksu, to byłbym innego zdania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A co do zasadności umieszczania indeksu, to byłbym innego zdania. Innego, czyli że warto takowy indeks zbudować? To może ja rozwinę swoją wypowiedź "Nie". Według mnie nie warto dawać na tą kolumnę indeksu ponieważ ma bardzo małe zróżnicowanie przyjmowanych wartości (0 lub 1). Sądząc po nazwie kolumny (activ) 0 oznacza element nieaktywny, a 1 aktywny. Rekordów z 1 pewnie będzie zdecydowanie więcej niż tych z 0 i to one będę wyszukiwane. Zakładając więc indeks na taką kolumnę nie zyskamy nic poza narzutami związanymi z posiadaniem indeksu (miejsce, wolniejsza aktualizacja). Dawniej również dawałem indeksy na tego typu pola, ale po przeczytaniu książki SQL Server 2005. Programowanie. Od podstaw zmieniłem swoje podejście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 08:13 |