![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć Wszystkim,
Dość długo programuję w PHP, ostatnio miałem przyjemność kodować w Django i moje wrażenia są bardzo pozytywne. RoRa nie znam wcale. Dlaczego większość systemów internetowych tworzonych jest w PHP? kilkumiesięczne doświadczenia z Django wpływają na coraz większą niechęć do PHP. Jakie są Wasze doświadczenia z innymi platformami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Tutaj wlasnie klasnia sie ZF (przynajmniej z czasow 1.7 ktore pamietam) ktory tak naprawde daje ci tylko biblioteki, szkielet piszesz sobie sam. I mozna na nim napisac zarowno kobyle jak i leciutki frame, kwestia wyboru. Tego to ja tam nie wiem bo jak juz mowilem na ogolno dostepnych FW sie nie znam co nie zmienia faktu ze ja bym symfony nie uzyl by przebijac sie przez olbrzymia dokumentacje(co nie zmienia faktu ze jest ona dobra) i tysiace plikow by zrozumiec jak to dziala. |
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tego to ja tam nie wiem bo jak juz mowilem na ogolno dostepnych FW sie nie znam co nie zmienia faktu ze ja bym symfony nie uzyl by przebijac sie przez olbrzymia dokumentacje(co nie zmienia faktu ze jest ona dobra) i tysiace plikow by zrozumiec jak to dziala. "dobra" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jak probowalem uzyc sf, bodajze w 1.2 (i jakos niedlugo po jego wyjsciu) to przyklady z manuala nie dzialaly w tej wersji. Winnym byl fakt ze manual do 1.2 powstal na zasadzie "cp 1.1 1.2", wiec jakos docow w SF zostawia wiele do zyczenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"dobra" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jak probowalem uzyc sf, bodajze w 1.2 (i jakos niedlugo po jego wyjsciu) to przyklady z manuala nie dzialaly w tej wersji. Winnym byl fakt ze manual do 1.2 powstal na zasadzie "cp 1.1 1.2", wiec jakos docow w SF zostawia wiele do zyczenia. To jest niestety fakt. Byla ladna dokumentacja za czasow 1.0 i 1.1. A teraz zastapili to tutorialem z jobeet. Jak probuje teraz (ostatnio pisalem cos w 1.1) napisac cos za pomoca tej pseudo-dokumentacji to mysle czy nie poswiecic paru godzin i nie przepisac wszystkiego na cos innego poki jeszcze nie jest za pozno... Jako przyklad dobrej i caly czas aktualnej dokumentacji polecam django! - informacje sa aktualne nawet dla wersji rozwojowej. Imo dobra dokumentacja to polowa sukcesu fw. edit: inna denerwyjaca rzecz w symfony to zmiany w api miedzy wersjami mniejszymi (1.1->1.2 itd) uniemozliwiajace szybkie przeniesienie aplikacji. Nadmienie rowniez o irytujacym podejsciu niektorych developerow - jak np panowie od doctrine, ktorzy bug wykryty we wczesniejszych wersjach (np. 1.2) lataja dopiero w wersji 2.0! Tu znowu polecam jako kontr-przyklad django. Aplikacje mam prowadzona od wersji 1.0 i bez najmniejszych przeszkod lata na wersji rozwojowej frameworka. Da sie? Tak - wystarczy chciec. Ten post edytował occulkot 23.02.2010, 17:30:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 13:57 |