![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu szukam dobrego artykułu porównującego serwery Apache i IIS pod kątem PHP. Niestety nie udało mi się znaleźć niczego w tym stylu. Pytam więc Was jakie są Wasze doświadczenia, co uważacie za najlepsze dla PHP i dlaczego. Jeśli macie ciekawe źródła do poczytania, to również będę wdzięczny. Nigdy nie używałem IIS, więc moje kolejne pytanie to czy można napisać stronę w PHP tak, aby działała poprawnie na obu serwerach? Z góry dzięki za odpowiedzi i mam nadzieję, że wywiąże się ciekawa dyskusja. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zależy. Dość ważną kartą przetargową trzymającą Apache na wielu serwerach, to obsługa htaccess, której inne serwery OpenSource nie posiadają. Ze znanych mi tylko LiteSpeed Web Server, ale jest to serwer komercyjny.
Gdyby nie to, to większość dałaby sobie spokój z Apache. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nginx daje radę i to całkiem sprawnie. YAWS też, choć implementacja FastCGI dopiero raczkuje i wciąż badam temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to obsługa <i>htaccess</i>, której inne serwery OpenSource nie posiadają Nie posiadają obsługi .htaccess, bo jest to rozwiązanie dla Apache. Ten argument można porównać do takiego - Linux nie posiada obsługi rejestru Windows - rozumiesz o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:10 |